Annons
Nyheter

Optimalt läge för att se nattens stjärnregn

Fram med din bästa kikare, en filt – och ge dig ut till en plats utan ljusföroreningar.
Jorden är just nu i ett stoftmoln med kometrester. Och tack vare goda väderförhållanden är chansen att få se ett spektakulärt stjärnfall betydande i stora delar av Sverige i natt.
Rymden • Publicerad 12 augusti 2021
Meteorregnet Perseiderna inträffar en gång per år. Arkivbild.Foto: Blaine McCartney/AP/TT

– Det är definitivt ett sevärt skådespel, säger Peter Linde, docent i astronomi och ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Meteorsvärmen Perseiderna, som fått sitt namn av stjärnbilden Perseus varifrån regnet ser ut att komma, inträffar årligen runt den 10–13 augusti.

Annons

Då korsar jorden en bana med harmlöst meteorgrus från kometen Swift-Tuttle.

– I banan ligger kometstoft som rusar in i jordatmosfären med en hastighet på minst 30 kilometer per sekund.

Meteorgruset värms upp och förgasas genom friktion mot luftmolekyler.

– Då lyser de upp och bildar ett ljusspår som kan ses i någon sekund. Det är det vi uppfattar som ett stjärnfall, säger Linde.

Ett i minuten

Ju större stenarna är, desto tydligare blir spåren på himlen.

– Vanligtvis är det millimetersmå korn. I mer sällsynta fall kan det vara större stenar som kan skapa mer spektakulära ljusfenomen.

I samband med årets svärm är månen näst intill obefintlig, vilket ger mörk natthimmel. Dessutom är väderförhållandena goda – med undantag för de nordligaste och sydligaste delarna – i hela Sverige med få moln när aktiviteten kulminerar mellan onsdag och fredag.

Senare under natten kan molnen nå även de västra delarna av mellersta Sverige

Vid goda förhållanden kan uppemot 60 stjärnfall observeras per timme på natten.

– Man bör helst ta sig en bit utanför stadens ljus om man vill se många meteorer. Men de allra ljusaste kan man se var som helst i från, säger Linde.

Utrop och applåder

Annons

Tycho Brahe-observatoriet i Malmö håller öppet för allmänheten som kan beskåda natthimlen från klockan 21 till framåt natten till och med fredag.

– Det handlar om att se så mycket av himlen som möjligt. Det gör man bäst med blotta ögat, säger Peter Linde, som också är ordförande för Tycho Brahe-sällskapet, som driver observatoriet.

Malmö ser ut att få molnighet under natten till fredag.

Men under onsdagskvällens observation fick ett stort gäng glada besökare se flera stjärnfall.

– Tänk dig ett 40-tal människor som sitter och tittar på himlen och så helt plötsligt faller en meteor. Det blir en överraskningseffekt varje gång man ser en.

Det bjöds stundtals på glada utrop och applåder, berättar han.

Fakta: Meteorsvärmar

Meteorsvärmar inträffar vid jordens passage genom en så kallad meteorström. Strömmen består av stoft från kometer som kretsar kring solen i banor. Om jorden passerar i detta kan en meteorskur bildas.

I dagligt tal kan vi kalla det för stjärnfallsregn, men det är inte stjärnor som faller. Det är gruskorn som bromsas av atmosfären och hettar upp luften framför dem. Inbromsningen blir så kraftig att ljuset från hetluften kan ses ända från marken som en meteor. Hettan får gruskornet att gå sönder och dunsta bort helt och de träffar därför aldrig marken.

En meteorsvärm kan vara från några timmar till flera veckor.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons