Annons
Nyheter

Orbán gillar Macrons Kinakommentar

Ungern/Frankrike • Publicerad 14 april 2023
Frankrikes president Emmanuel Macron och Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Elyséepalatset i Paris i mars. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Elyséepalatset i Paris i mars. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Den franske presidenten Emmanuel Macrons ord nyligen om Taiwan har väckt rabalder på båda sidor om Atlanten, men hyllats i Kina. Nu får Macron stöd också av Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

– Den franske presidenten söker potentiella vänner och inte fiender, vilket också är Ungerns ståndpunkt: vi måste se till våra egna intressen först, inte till andras. Det är nödvändigt att tänka igenom om USA:s utrikespolitiska intressen sammanfaller med Europas, sade Orbán i ett radiotal.

Annons

Det var efter ett statsbesök i Peking som Macron resonerade kring att EU måste ha en "strategisk autonomi" vad gäller geopolitik i andra delar av världen, däribland frågan om Kinas anspråk på Taiwan.

– Vi får inte trassla in oss i en global oreda och kriser som inte är våra, sade Macron till flera medier.

Uttalandet har väckt förvåning, då det anses kunna splittra väst i en tid då inte minst stödet till Ukraina kräver enighet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons