Orbáns parti chockförlorar Budapest

Ungern • Publicerad 13 oktober 2019
I lokalval i Ungern drabbas Viktor Orbán och det styrande partiet Fidesz för ett stort bakslag när man förlorade borgmästarmakten i Budapest.
I lokalval i Ungern drabbas Viktor Orbán och det styrande partiet Fidesz för ett stort bakslag när man förlorade borgmästarmakten i Budapest.Foto: Zsolt Szigetvary/AP/TT

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz förlorar borgmästarvalet i huvudstaden Budapest. Valresultatet innebär ett rejält bakslag för Orbán och den första egentliga valförlusten sedan han kom till makten 2010.

Budapests borgmästare István Tarlós erkänner sig besegrad sedan 89 procent av rösterna räknats i lokalvalet.

Utmanaren Gergely Karácsony hade då fått över 50 procent av rösterna, medan Tarlós hade fått 45 procent. Karácsony tillhör en mitten-vänsterfåra i ungersk politik. Han var den ende som ställde upp mot sittande borgmästare i en taktisk manöver från oppositionen.

Styrande Fidesz verkade förlora makten i flera andra platser i lokalvalen, sedan opposition ofta samlats kring en kandidat för att kunna utmana sittande styre.

– Regeringen respekterar beslutet som fattats av Budapests invånare, säger en talesperson för regeringen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.