Annons
Nyheter

Öringsbeståndet på södra Bohuskusten växer

Miljö • Publicerad 9 april 2023
Flera öringar på fyra och fem kilo har fångats längs Bohuskusten. Fiskarna på bilden har inget med historien att göra.
Flera öringar på fyra och fem kilo har fångats längs Bohuskusten. Fiskarna på bilden har inget med historien att göra.Foto: Johan Nilsson / TT

Längs södra Bohuskusten växer öringsbeståndet, både i mängd och storlek, rapporterar P4 Väst.

– Framför allt fångas det en hel del stora öringar; ett tiotal vad känner till på över fyra kilo och ett par på över fem kilo och det är väldigt stort, säger Niclas Åberg till P4 Väst.

Annons

Han är projektledare på 8+fjordar, som är ett är ett samarbete mellan flera kommuner i södra och mellersta Bohuslän och som jobbar för bättre havsmiljöer i området.

Enligt honom finns det flera förklaringar till att fisken växer och blir fler.

– Jag tror att det beror på förändrat fisketryck och det förändrade födovalet som gör att de växer snabbare. Bristen på stor rovfisk är troligen det största problemet vi har i fjordarna, så ju mer havsöring vi får i fjordarna desto bättre kommer miljön att bli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons