Annons
Nyheter

Oroande smittökning inför publikbesked

Antalet coronasmittade ökar på flera håll i landet och läget är enligt smittskyddsläkare allvarligt.
Samtidigt planerar regeringen för att lätta på regeln om maximalt 50 personer vid publikevenemang.
Coronaviruset • Publicerad 7 oktober 2020
Förra veckan testade 1|253 personer positivt för covid-19 i Stockholm. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra). Arkivbild.
Förra veckan testade 1|253 personer positivt för covid-19 i Stockholm. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra). Arkivbild.Foto: Jessica Gow
Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund framhåller att eventuella lättnader i publikrestriktionerna måste ske på ett sätt som är helt säkert. Arkivbild.
Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund framhåller att eventuella lättnader i publikrestriktionerna måste ske på ett sätt som är helt säkert. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Just nu vårdas 34 personer för covid-19 vid något av Stockholmsregionens sjukhus. Av dessa vårdas fyra personer i intensivvård Arkivbild.
Just nu vårdas 34 personer för covid-19 vid något av Stockholmsregionens sjukhus. Av dessa vårdas fyra personer i intensivvård Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

– Det är väldigt allvarligt att antalet fall ökar. Jag är oroad över om man börjar slappna av. Jag vet många som vill tillbaka till normalläget som det var innan pandemin. Men vi är inte där än, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Förra veckan testade 1 253 personer positivt för covid-19 i Stockholm. Det kan jämföras med 923 fall veckan före, vilket i sin tur var nästan en fördubbling jämfört med veckan före det.

Annons

– Det verkar som att ökningen inte är riktigt lika stor procentuellt som veckan innan. Men det gör inte att vi kan slappna av med att följa rekommendationerna, konstaterar Maria Rotzén Östlund.

Även Skåne, Uppsala och Örebro rapporterar en tydlig negativ utveckling de senaste veckorna, enligt Folkhälsomyndigheten.

"Det är viktigt att de här oroväckande signalerna når ut så att vi fortsätter med våra försiktighetsrutiner", säger Örebros landshövding Maria Larsson i ett pressmeddelande.

Köer en risk

Samtidigt kan det på torsdag komma besked om lättnader i restriktionerna för större evenemang som konserter och idrottsmatcher.

Publikgränsen kan i vissa fall höjas till 500 personer från och med den 15 oktober, enligt regeringens planer. Förutsättningen har varit att inte smittoläget förvärras.

Maria Rotzén Östlund framhåller att eventuella lättnader måste ske på ett sätt som är helt säkert.

– Det jag särskilt vill påpeka är att allt runt omkring också måste vara säkert för att inte smitta ska spridas. Inne i en bio- eller teatersalong kan det vara lätt att ordna så att man sitter med stolar emellan. Men även när man ska in och ut är det viktigt att det inte uppstår trängsel eller köer. Det måste finnas förutsättningar att släppa in folk i tur och ordning. Det hoppas jag verkligen att man tar på allvar, säger hon.

I Stockholm, som varit en av de hårdast drabbade regionerna i Sverige, vårdas just nu 34 personer för covid-19 vid något av regionens sjukhus, vilket kan jämföras med 1 100 när läget var som värst i april.

Av dessa vårdas fyra personer i intensivvård, vilket är två färre än i fredags.

Att antalet intensivvårdade inte ökat i takt med smittspridningen kan enligt smittskyddsläkaren bero på en fördröjningseffekt, där den ökade smittspridningen kommer först, och sedan det ökade sjukvårdsbehovet.

Annons

– Det finns en sådan risk. Samtidigt har vi sett den ökade smittspridningen under några veckor och fortfarande inte sett någon ökning på iva, säger hon.

Hålla sig hemma

Arbetsplatser har tillsammans med bland annat fester pekats ut som viktiga källor till smittspridning.

TT: Vad är problemet: att folk går till arbetet trots symptom, eller handlar det om asymptomatisk spridning?

– Jag tror att det kan vara både och. Man vet att man kan smitta kort tid innan man blir sjuk. Jag vill uppmana den som känner att den börjar bli sjuk, som kanske är lite småhängig, har lite ont i huvudet, att inte gå iväg till arbetet eller andra tillställningar. Det mest ansvarsfulla i det läget är att hålla sig hemma, säger Maria Rotzén Östlund.

Häromdagen visade en mätning från KTH av avloppsvattnet att spridningen av coronaviruset ökar snabbt i Stockholmsregionen och kan vara på väg tillbaka till vårens nivåer.

TT: Stockholm drabbades hårt när coronasmittan slog till i mars – hur kommer det sig att det nu är där som smittan ökar mest?

– Vi är en storstad med tät befolkning. Vi är drygt två miljoner invånare i regionen och vi rör oss tätt tillsammans, säger Maria Rotzén Östlund.

Trots många sjuka i våras är det svårt att bedöma hur utbredd immuniteten i Stockholm är, enligt smittskyddsläkaren.

Fakta: Ökat antal smittade i Stockholm

Antal som testat positivt för covid-19 i region Stockholm.

Vecka 40: 1 253

Vecka 39: 923

Vecka 38: 537

Vecka 37: 305

Vecka 36: 254

Vecka 35: 239

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Ökat antal smittade i Stockholm

Publikgränsen på 50 personer fortsätter att vara huvudregeln för allmänna sammankomster, men kaféer och restauranger undantas från den 8 oktober för att göra det möjligt att anordna konserter på serveringställen.

Den 8 oktober planerar regeringen att besluta om undantag även för större arrangemang. Konserter, bio och teaterföreställningar ska kunna anordnas för 500 personer, där de sitter en meter från varandra och där två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd. Om smittläget tillåter ska detta börja gälla från 15 oktober.

Folkhälsomyndigheten ska analysera behovet av och förutsättningarna för fler undantag. Ett exempel som nämnts är nöjesparker.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons