Annons
Nyheter

Ortega insvuren igen – nya sanktioner

I veckan svors Daniel Ortega in som Nicaraguas president för en fjärde period - efter ett val i november med oppositionen i fängelse.
EU och USA har skärpt sanktionerna mot landet som man anser rör sig allt längre bort från demokrati.
Nicaragua • Publicerad 12 januari 2022
Människor i huvudstaden Managua ser Daniel Ortega sväras in för en fjärde period som Nicaraguas president.
Människor i huvudstaden Managua ser Daniel Ortega sväras in för en fjärde period som Nicaraguas president.Foto: Andrés Nunez/AP/TT

Bredvid Ortega vid ceremonin som hölls i veckan stod rikets första dam Rosario Murillo, som för andra gången svors in som vicepresident.

– Vi kommer att fortsätta kämpa för att folket får sjuk- och hälsovård, utbildning och bostäder, sade den 76-årige före detta sandinistkommendanten Ortega.

Annons

Närvarande vid ceremonin var Kubas och Venezuelas presidenter, samt sändebud från bland andra Kina, Ryssland och Nordkorea.

Flera månader före valet i november fängslades 40 oppositionella i Nicaragua, bland dem sju potentiella utmanare om presidentposten. USA:s president Joe Biden har kallat valet "ett låtsasval som varken var fritt eller rättvist".

USA anklagar också Ortegas regim för att ligga bakom över 300 oppositionspolitikers och demonstranters död sedan 2018. Hundratals människor ska ha fängslats, bland dem aktivister och journalister.

Nya sanktioner

USA:s finansdepartement har infört sanktioner mot sex regeringsföreträdare, bland annat försvarsministern. 116 personer, som borgmästare, åklagare och universitetstjänstemän, ses som är medskyldiga till att ha försvagat demokratin i landet och har belagts med reserestriktioner, meddelade USA:s utrikesminister Antony Blinken tidigare i veckan.

Även landets telekombolag, som anklagas för att ha spridit desinformation under valet, omfattas av de amerikanska sanktionerna.

Samtidigt har EU infört nya sanktioner mot personer i Nicaragua som man anklagar för brott mot mänskliga rättigheter och för att underminera demokratin. Ortegas son och dotter, som båda arbetar som rådgivare åt presidenten, samt högt uppsatta poliser och tjänstemän i valmyndigheten, hör till dem som belagts med sanktioner.

"Fega och grymma"

I sitt tal vid ceremonin tidigare i veckan hånade Ortega sanktionerna som han bland annat kallade för en "prydnad" för chefen för landets valmyndighet, Brenda Rocha. Rocha är en av dem som berörs av sanktionerna.

Sanktionerna är "fega" och "grymma", inte bara mot Nicaragua utan även mot Kuba och Venezuela som blivit utsatta i åratal, och måste upphöra, anser Ortega.

Fakta: Daniel Ortega

Sandinisten Daniel Ortega styrde Nicaragua åren1979 till 1990, efter att ha lett en gerillaarmé som avsatte diktatorn Anastasio Somoza. Från 2007 och fram till i dag har han åter innehaft presidentposten.

Ortega påstås ha fått 75 procent av rösterna i presidentvalet i november, men valet har starkt ifrågasatts. Oppositionen fängslades, oberoende valobservatörer saknades och de flesta utländska medier nekades tillträde in i landet.

Omedelbart efter valet införde USA, EU och andra länder i väst sanktioner mot Nicaragua. Sanktionerna fördömdes kraftigt av Ryssland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons