Annons

OS "fortsätter som planerat" trots virusoro

Coronaviruset sätter stopp för den japanska fotbollsligan.
Men än så länge påverkas inte landets OS-planer.
"Vi har aldrig diskuterat att ställa in spelen", skriver OS-arrangören i ett uttalande till AFP.
Olympiskt • Publicerad 25 februari 2020
OS-förberedelserna fortsätter som planerat trots coronavirusets spridning.
OS-förberedelserna fortsätter som planerat trots coronavirusets spridning.Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

En efter en har de internationella idrottstävlingarna ställts in till följd av coronavirusets spridning i framför allt Asien men även Europa.

I Japan kommer landets inhemska fotbollsliga, J-League, att ha ett uppehåll åtminstone fram till mitten av mars – och frågan många redan nu ställer sig är hur det blir med OS som arrangeras i samma land om fem månader.

Annons

Nu meddelar arrangören för Tokyo 2020 att det aldrig har varit uppe för diskussion att ställa in spelen, något som skulle påverka miljoner fans och turister och tusentals idrottare och OS-arbetare.

"Förberedelserna för spelen fortsätter som planerat", skriver OS-arrangören i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Beslutet att pausa den japanska fotbollsligan kommer bara en dag efter att den sydkoreanska motsvarigheten, K-League, skjutit upp sin ligastart då coronaviruset fått stor utbredning i landet med nära 900 smittade. Även i Kina, som är värst drabbat med nästan 2 700 människor döda, har ligaspelet tvingats till ett uppehåll.

Enligt AFP har en medicinsk expertgrupp varnat den japanska regeringen för att de kommande veckorna kan bli "kritiska" och att det finns en risk för ett utbrott som kan sprida smittan utom kontroll.

Åtminstone 156 personer har drabbats av sjukdomen i Japan, utöver de nästan 700 som suttit i karantän i två veckor på ett kryssningsfartyg utanför Yokohama.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons