Annons
Nyheter

OS-sprinter: Återvänder när Belarus är säkert

Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja säger att hon är glad att vara i säkerhet efter att ha anlänt till Polen. Hon hoppas kunna fortsätta sin idrottsliga karriär och tävla i OS igen, och även återvända till sitt hemland när det är säkert.
Belarus • Publicerad 5 augusti 2021
Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja vid en presskonferens i Warszawa.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Timanovskaja anlände till Polen på onsdagen där hon har beviljats humanitärt visum. Vid en presskonferens i Warszawa sade hon att hon var glad att vara i säkerhet och att hon var förvånad att situationen utvecklats till en sådan politisk skandal.

– Jag vill bara fortsätta min idrottsliga karriär, sade hon och lade till att hennes man var på väg till Polen för att återförenas med henne.

Varnades av familjen

Annons

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger hon att orsaken till att hon bestämde sig för avvika på flygplatsen i Tokyo var att hennes familj sagt att det inte var säkert för henne att återvända till Belarus och att hon kunde bli skickad till en psykiatrisk klinik. Men hon säger att hon är beredd att återvända till Belarus när hon bedömer det som säkert.

– Det kan låta hårt med tanke på alla de hemska saker som hänt i Belarus förra sommaren, men jag försökte hålla mig ifrån det. Det enda jag har velat är att åka till OS och göra mitt bästa, sade hon och refererade till de folkliga protesterna i Belarus förra året som slogs ned av regimen.

Vill fortsätta

Den 24-åriga friidrottaren säger att hon hoppas kunna tävla i ytterligare två olympiader och lovade att göra allt för att hålla sig i form och fortsätta sin idrottsliga karriär.

Kristina Timanovskaja fördes i söndags till Haneda-flygplatsen i Tokyo mot sin vilja och vägrade kliva på planet hem. Hon skrev på sociala medier att hon hade "kidnappats" av sina egna ledare och sökte skydd hos japansk polis på flygplatsen. Hon togs sedan till den polska ambassaden för att under onsdagen flygas till Polen, där hon har fått humanitärt visum.

Timanovskajas avhopp under OS, som för tankarna till Kalla kriget, hotar att ytterligare isolera Belarus president Aleksandr Lukasjenko och hans regim.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons