Annons
Nyheter

Osäkert om vaccinpass blir klara i tid

Det är långt ifrån säkert att de digitala vaccinpassen blir klara till den 1 juni, skriver . Arbetet försvåras av bestämmelserna kring vad de ska innehålla.
Coronaviruset • Publicerad 16 maj 2021
Ungefär så|här kan de så kallade vaccinpassen komma att se ut.
Ungefär så|här kan de så kallade vaccinpassen komma att se ut.Foto: Wiktor Nummelin/TT

– Det är fortfarande inte helt klart vilket datum det blir driftsättning, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Myndigheten för digital utveckling, till tidningen.

Det var i februari som myndigheten fick i uppdrag att ta fram den tekniska infrastrukturen för vaccinationsbevis till den 1 juni. Men nya bestämmelser om vad bevisen ska innehålla försvårar arbetet.

Annons

Framför allt är det de "andra bevisen" som ställer till det. Det vill säga att regeringen har beslutat att "passet" inte enbart ska ange huruvida en person är vaccinerad eller inte, utan även ska kunna visa om personen har fått ett negativt testsvar eller redan har haft covid-19.

EU-gemensamt pass

I Sverige finns ett nationellt register över vilka vaccinationer personer har fått, varifrån uppgifterna enkelt kan hämtas. Något liknande register finns dock inte över vilka som har testat sig mot covid-19 eller som har haft sjukdomen, vilket ställer till problem.

Ursprunget till de svenska passen står att finna i EU och dess ansträngningar att ta fram ett EU-gemensamt vaccinbevis. Tanken är att utformningen av passen ska vara desamma, men där respektive medlemsland själv beslutar hur det ska användas. Vaccinpasset ska finnas både på papper och digitalt och se till att det går lika smidigt som före pandemin att passera gränser.

Inga egna beslut

Men enkelt är det inte. EU-länderna vill fortsatt kunna ta beslut på egen hand om att exempelvis kunna kräva karantän vid resande från länder med hög smittspridning, något som inte uppskattas av EU-parlamentet.

– Vi kräver att medlemsstaterna backar. Medlemsstaterna vill fortfarande kunna ha olika nationella restriktioner vilket vore väldigt olyckligt, sade svenske EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) nyligen till TT.

Därutöver är uppgiften om användaren är vaccinerad eller inte känslig i vissa medlemsländer. Därför kallas de inte för vaccinpass i EU, utan för "de gröna certifikaten".

Målet är att passen ska kunna införas den 1 juli, förutsatt att medlemsländerna och EU-parlamentet dessförinnan kommer överens.

Fakta: EU:s coronapass

EU-kommissionen har föreslagit införandet av ett digitalt grönt certifikat för resande inom EU. I certifikatet ska det finnas uppgifter om vaccinering, tester och tidigare covid-19-sjukdom.

Certifikatet ska gälla i alla EU-länder och även vara möjligt att införa för Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Det ska vara gratis, finnas i både digital form och på papper och kunna utfärdas på alla officiella EU-språk.

Den som ännu inte vaccinerats ska ändå kunna använda certifikatet för att exempelvis bevisa att man nyligen har blivit testad eller redan har haft covid-19.

Vaccineringsuppgifterna ska främst gälla för de vaccin som blivit allmänt godkända av EU:s läkemedelsmyndighet, EMA. För den som fått ett annat vaccin – exempelvis från Ryssland eller Kina – vill kommissionen att det ska vara upp till medlemsländerna att avgöra om det ska godkännas eller inte.

Kompromissförhandlingar pågår just nu mellan EU-parlamentet och EU:s medlemsländer, i hopp om att möjliggöra ett införande från den 1 juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons