Annons
Nyheter

Östafrikanska ledare vädjar till vapenvila

Kongo-Kinshasa • Publicerad 5 februari 2023
Soldater ur EAC-styrkan ser på när rebellsoldater från M23 lämnar en postering i slutet av december förra året. Arkivbild.
Soldater ur EAC-styrkan ser på när rebellsoldater från M23 lämnar en postering i slutet av december förra året. Arkivbild.Foto: Moses Sawasawa/AP/TT

Östafrikanska ledare uppmanar till en omedelbar vapenvila i östra Kongo-Kinshasa, vid ett toppmöte i Burundi med den östafrikanska samarbetsorganisationen EAC.

Mötet har sammankallats för att hitta sätt att medla i striderna i den centralafrikanska nationen.

Annons

Rebellrörelsen känd som M23 har tagit kontroll över territorier i de mineralrika östra delarna av Kongo-Kinshasa. Strider har fortsatt, trots utplacering av en EAC-styrka i november.

Statscheferna i EAC kräver en "omedelbar vapenvila från alla parter" och att alla väpnade grupper, inklusive utländska, ska dras tillbaka, enligt uttalandet efter mötet.

Armécheferna ska träffas inom en vecka för att fastställa en tidplan för tillbakadragandet.

Vid mötet deltog bland annat Rwandas president Paul Kagame. Rwanda har anklagats av FN för att förse M23 med vapen och ammunition i en konflikt som har tvingat många kongoleser att fly från sina hem och förvärrat spänningarna i regionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons