Annons

Österrikare kan registreras i sociala medier

Österrike • Publicerad 10 april 2019
Österrike kan införa en ny lag om att användare av sociala medier måste kunna identifieras. Arkivbild.
Österrike kan införa en ny lag om att användare av sociala medier måste kunna identifieras. Arkivbild.Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Österrikes regering vill tvinga stora sociala medieföretag att registrera användare så att de kan kopplas till sin rätta identitet.

"Tyvärr har antalet tydliga lagbrott, förtal och kränkningar på nätet ökat under anonymitetens skydd. Det är därför vi behöver ett ramverk för mer ansvarstagande på nätet", skriver den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz på Twitter.

Annons

Högerregeringens lagförslag kommer att läggas fram i parlamentet inom kort. De nya reglerna är tänkta att införas nästa år och gälla alla plattformar som har över 100 000 användare, eller en omsättning i Österrike som överstiger 500 000 euro.

Hur användarnas identitet ska verifieras blir upp till företagen.

– Det innebär att om någon vill skriva något i dessa forum så måste de gå igenom en registreringsprocess som i slutänden måste innebära att om en domstol ställer frågan "Vem är det här?" så är det möjligt att svara, säger Österrikes kultur- och medieminister Gernot Blümel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons