Annons
Nyheter

Ovanligt regnoväder på väg – halva landet varnas

En gul varning för regn har utfärdats av SMHI från söndag. Nu väntas stora regnmängder och mycket blåst, som kan resultera i översvämningar.
– Exakt var de största regnmängderna blir är tyvärr fortfarande ganska osäkert, säger meteorolog Linnea Rehn Wittskog.
Väder • Publicerad 5 augusti 2023
Uppemot 100 millimeter regn väntas på sina håll. Arkivbild.
Uppemot 100 millimeter regn väntas på sina håll. Arkivbild.Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Från Trelleborg till Skellefteå varnar SMHI för stora regnmängder på många håll i samband med att ett djupt och omfattande lågtryck drar in över södra Götaland på söndag. På måndag kommer det att resultera i regn i hela landet.

– Det kan komma ganska mycket regn, men exakt var de största regnmängderna blir är tyvärr fortfarande ganska osäkert, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Annons

Regnmängder på mellan 50 och 100 millimeter väntas på ganska kort tid och det finns risk för skador, beroende på var regnet hamnar.

– Hamnar 100 millimeter i skogen händer det inte så mycket, men hamnar det i ett tätbebyggt område med mycket asfalt och lite grönområden kan det skapa översvämningar.

Att prognoserna är så pass osäkra beror på att lågtryck vanligtvis inte kommer in från sydöst, säger Linnea Rehn Wittskog. Allra oftast kommer de västerifrån, vilket SMHI:s vädermodeller därför har mer erfarenhet av.

Den gula varningen för regn har utfärdats från klockan 18 på söndagen till klockan 23 på måndagen.

Det instabila vädret kommer fortsätta under början av veckan och på tisdag väntas mycket blåst in över land, men i synnerhet ute till havs.

– Har man båt kan det vara bra att se över prognos och vindar. Det kan bli uppemot stormstyrka på syd- och västkusten. Det kan handla om mycket hård vind.

Men hela veckan kommer inte bestå av regn och rusk. Mot helgen, runt torsdag och fredag, ser vädret ut att stabilisera sig. Då ser även solen ut att titta fram.

– Temperaturerna ser ut att på dagarna ligga runt 20 grader. Även på måndag ser det ut att bli soligt och ganska varmt, säger Linnea Rehn Wittskog.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons