Annons
Nyheter

Över 100 gripna efter giftattacker mot flickor

Iran • Publicerad 12 mars 2023
Kvinnliga studenter i Irans huvudstad Teheran. Arkivbild.
Kvinnliga studenter i Irans huvudstad Teheran. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Iran har gripit ett större antal personer misstänkta för inblandning i de giftattacker som drabbat tusentals flickor i landet.

Enligt inrikesdepartementet har fler än 100 personer fängslats som en följd av händelserna på skolor runt om i Iran. Några av de gripna ska ha haft "fientliga motiv i syfte att skapa rädsla bland befolkningen och de studerande", uppger departementet vidare.

Annons

De första larmen om misstänkta förgiftningar kom i november och sedan dess har över 5 000 elever drabbats av symtom som yrsel, illamående, huvudvärk och svårigheter att andas. De misstänkta attackerna verkar i synnerhet ha varit riktade mot flickor och unga kvinnor. Det har i sin tur tolkats av många som en hårdför religiös hämndkampanj efter ropen på mer frihet och rättigheter för flickor och kvinnor.

Larmen om de misstänkta giftattackerna sker parallellt med de landsomfattande protester mot regimen i spåren av 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i häkte i september i fjol.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons