Annons
Nyheter

Över 20 döda efter tornador i USA

Minst 26 människor omkom när vårstormar och tornador slet sönder städer och samhällen i den amerikanska södern och mellanvästern under fredagen och lördagen.
USA • Publicerad 2 april 2023
Förstörelsen är omfattande efter virvelstormars framfart i USA. Arkivbild.
Förstörelsen är omfattande efter virvelstormars framfart i USA. Arkivbild.Foto: Doug McSchooler/AP/TT

Fler än 50 misstänkta tornador rapporterades in under fredagen i minst sju delstater, rapporterar CNN.

Den totala omfattningen på skadorna kunde ännu inte överblickas på lördagen, då över 530 000 hem och verksamheter fortfarande saknade ström.

Annons

Förstörelsen var närmast ofattbar i det lilla samhället Wynne i Arkansas, omkring åtta mil från Memphis i Tennessee, där minst fyra personer omkom.

– Vår skola är borta, min kyrka är borta, sade Heidi Jenkins som driver en skönhetssalong i Wynne med omkring 8 000 invånare.

Ett av de värst utsatta områdena var McNairy County i Tennessee där sju personer dödades.

I Belvidere, Illinois, längre norrut i USA slog en tornado till mot teatern Apollo där en hårdrocksfestival pågick. En man omkom när delar av taket rasade in och ytterligare ett 30-tal skadades under konserten.

Det vidsträckta stormsystemets vindar fick också bränder till skogs och på slätterna att ta fart. I Oklahoma skadades minst 32 personer och mer än 40 hem förstördes, i över 100 rapporterade bränder.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons