Annons
Nyheter

Över en miljon uppmanas att evakuera i Japan

Japan • Publicerad 2 juni 2023
Den tropiska stormen Mawar har fört med sig ett kraftigt regn över Japan. Bilden är från staden Kochi i landets södra delar.
Den tropiska stormen Mawar har fört med sig ett kraftigt regn över Japan. Bilden är från staden Kochi i landets södra delar.Foto: Kyodo News/AP/TT

Över en miljon invånare i Japan uppmanas att lämna sina hem på grund av den tropiska stormen Mawar. Den har fört med sig kraftiga regn som har lett till översvämningar i flera japanska floder.

Fram till lördag kväll väntas upp till 25 centimeter regn i delar av västra och centrala Japan.

Annons

Mer än 1,27 miljoner invånare i utsatta områden i centrala Japan varnas för översvämningar och lerskred och uppmanas att uppsöka evakueringscenter. I hamnstaden Wakayama uppges två människor ha svepts iväg med vattenmassorna, enligt public servicebolaget NHK.

I Tokyo har vissa skolor tvingats stänga under fredag eftermiddag och färjetrafiken i Tokyobukten har pausats för resten av dagen.

Runtom i de drabbade områdena har vägar svämmat över och tågtrafik ställts in. Tiotusentals hem är utan ström.

Mawar drog tidigare i veckan över Taiwan och Filippinerna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons