Annons
Nyheter

Erdogan medger brister efter jordbävning

Världshälsoorganisationen (WHO) larmar om att tiden rinner ut för de personer som fortfarande ligger under rasmassorna i Turkiet och Syrien efter måndagens jordskalv.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan medger tillkortakommanden i hans regerings svar på jordskalven.
Turkiet • Publicerad 8 februari 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffar människor under sitt besök i Kahramanmaras.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffar människor under sitt besök i Kahramanmaras.Foto: Turkiska presidentkansliet via AP/TT
Räddningsarbetare och invånare söker igenom rasmassorna från kollapsade byggnader i sen syriska staden Harem.
Räddningsarbetare och invånare söker igenom rasmassorna från kollapsade byggnader i sen syriska staden Harem.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

– Självklart förekommer brister. Förhållandena är tydliga att se. Det är inte möjligt att vara redo för en katastrof som den här, säger Erdogan i det hittills mest tydliga svaret på anklagelser om att hans regering misslyckats med att tillhandahålla tillräckligt med stöd och räddningsarbetare.

Dödssiffran efter skalven är nu över 11 700 i både Turkiet och Syrien. I Turkiet har jordbävningen skördat 9 057 människoliv och i Syrien 2 662.

Annons

Den turkiske presidenten, som under onsdagen besökte Kahramanmaras, en av platserna som drabbats hårdast av skalven, beskriver det dock som att situationen är "under kontroll".

– I dag går det lättare och i morgon kommer det vara ännu lättare, säger han.

Letar efter 30 släktingar

I staden Idlib i Syrien lyckades Malek Ibrahim tillsammans med sin fru och sina barn ta sig ut ur sitt hem levandes. Men 30 av hans släktingar saknas fortfarande.

Malek Ibrahim har de senaste två dagarna sökt efter familjemedlemmar som hamnat under rasmassorna. Hittills har han lyckats ta hand om tio kroppar, och han säger att han har litet hopp om att hans släktingar i Besnaya har överlevt.

– Varje gång vi hittar en kropp kommer jag ihåg de vackra stunder vi haft tillsammans, säger han gråtandes, samtidigt som han använder en hacka för att försöka få bort ytterligare spillror.

– Vi brukade ha roligt och skämta, men aldrig igen. . . Jag kommer aldrig träffa dem mer.

WHO larmar – tiden rinner ut

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar för att tiden rinner ut för de tusentals som skadats. WHO larmar även om att de som behöver hjälp räknas i miljoner och inte tusental. Enligt WHO bor 23 miljoner människor i de utsatta områdena, varav 5 miljoner anses tillhöra "särskilt sårbara befolkningar".

Närmare 400 000 människor i de drabbade områdena har sökt skydd från sina raserade hem och byggnader i shoppingcentrum, idrottsarenor, moskéer och fritidscentrum – men bland många invånare växer nu ilskan i takt med att tiden rinner ut.

Vintertemperaturer och snö har också lett till att hjälp på många platser inte kommer fram på de redan skadade vägarna i området.

Fakta: Syrien

Syrien är en relativt ung stat, grundad i ett område där människan bott i årtusenden – såväl huvudstaden Damaskus som Aleppo platsar bland världens äldsta städer.

Fram till och med första världskriget var dagens Syrien del av Ottomanska riket, alltså det som nu krympt och omvandlats till dagens Turkiet. Mellan världskrigen styrdes Syrien-området av Frankrike, som sedan drog sig tillbaka så att landet kunde bli självständigt efter andra världskrigets slut.

Men även sedan dess har syrierna haft en turbulent och ofta brutal politisk tillvaro. Landet har krigat mot Israel ett antal gånger sedan slutet av 1940-talet och bildade kortvarigt Förenade arabrepubliken med Egypten och Gazaremsan i slutet av 50-talet. Efter flera kupper under 60-talet tog familjen al-Assad makten, först fadern Hafez al-Assad och efter hans död 2000 sonen Bashar al-Assad. Den sistnämnde har lyckats hålla sig kvar vid presidentposten, mycket tack vare ryskt stöd, även under det inbördeskrig som rasat i landet sedan "Arabiska våren" i början av 2010-talet.

Fakta: Turkiet

Världens till ytan 36:e största land. Men befolkningen, cirka 85 miljoner, gör att landet räknat i antal människor är 18:e störst i världen. Det innebär att ungefär var 100:e person på jorden är turk.

Få platser i världen har varit permanent bebodda längre än dagens Turkiet – det gynnsamma läget på vägen mellan Afrika, Asien och Europa har varit attraktivt i årtusenden.

Att ligga vid ett vägskäl har dock sina sidor. Turkiet ligger delvis i Europa, men mest i Asien. Landet blev för över 20 år sedan kandidat för EU-medlemskap, men politisk oenighet och diverse kriser har inneburit att processen numera ligger på is. Turkiet är medlem i den västliga försvarsalliansen Nato, ett samarbete som dock gnisslar i och med att landet samtidigt gör stora vapenaffärer med Ryssland och asiatiska länder.

Ankara är huvudstad, men Istanbul är världsstaden som utgör landets stora metropol.

Turkiet gränsar till Svarta havet i norr, Georgien i nordost, Armenien, Azerbajdzjan och Iran i öster, Irak, Syrien och Medelhavet i söder, samt Bulgarien och Grekland i nordväst.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons