Annons
Nyheter

Översvämningar och avstängda gator i Tranås

Ett kraftigt regnoväder drog över Småländska höglandet under måndagen.
Särskilt drabbat var Tranås kommun där många boende fick sina källare översvämmade, rapporterar lokala medier.
Väder • Publicerad 6 juli 2021
Tranås har drabbats svårt av översvämningar efter måndagens regnoväder. Arkivbild.
Tranås har drabbats svårt av översvämningar efter måndagens regnoväder. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under tisdagsmorgonen arbetade räddningstjänsten fortfarande med att pumpa vatten i omkring 40 fastigheter. Man beräknar att det är mellan 200 och 300 ärenden som kommit in, skriver Tranås kommun på sin hemsida.

Det var stora regnmängder som föll under kort tid. En boende i Ängarydsområdet i västra Tranås mätte upp 169 mm regn på sin digitala regnmätare, skriver Tranås tidning.

Annons

– Ofta beter sig vädret så att det bildas skurar efter varandra och sedan ligger de kvar i stråk och bara matar på, säger Eva Strandberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

Under tisdagseftermiddagen har vattnet sakta börjat rinna undan från lågpunkterna i den västra delen av Tranås, skriver kommunen på sin hemsida. Många gator som varit avstängda har kunnat öppnas igen, men flera avstängningar kommer att att bestå under natten.

Samtidigt går kommunen ut och avråder från bad i flera sjöar under de närmaste dagarna. I samband med skyfallet har mycket spolats ut i vattnet. Vattenprover tas nu i omkringliggande sjöar för att kunna ge Tranåsborna besked om när vattnet går att bada i igen.

Hittills finns inga rapporter om personskador i samband med skyfallet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons