Annons
Nyheter

Oviss framtid för myrarna

Vetenskap • Publicerad 5 januari 2022
Myrmarkerna i Stordalens naturreservat strax söder om Abisko. Arkivbild.
Myrmarkerna i Stordalens naturreservat strax söder om Abisko. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Myrarna och torvmossarna på jorden kan påverkas kraftigt om klimatet förändras. Det framgår av en ny studie som letts av forskare vid Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Torven i myrarna lagrar kol från atmosfären och dämpar på så vis den globala uppvärmningen. Enligt beräkningar innehåller de så mycket som en tredjedel av allt kol i marken. När koldioxidhalten stiger förväntas dessutom vitmossorna - som är den dominerande växtgruppen på myrarna - öka sitt upptag ytterligare.

Annons

Fast detta beror i hög grad på nederbörden. Vitmossorna trivs bara när de växer på ett lagom avstånd, 10 till 40 centimeter, från vattenytan. När det är torrare eller blötare kan de inte lagra mer koldioxid. Deras förmåga att dämpa uppvärmningen är med andra ord beroende av de framtida vädermönstren.

Torvproverna som ligger till grund för studien samlades in på fem kontinenter: Nordamerika, Europa, Asien, Australien, Sydamerika.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons