Annons
Nyheter

FN-hjälp når skalvdrabbade i norra Syrien

En första gränskontroll mellan Syrien och Turkiet har öppnats och elva lastbilar från FN har fått passera.
Hjälptransporter kan därmed nå skalvdrabbade i regionen, där rebellgrupper trotsar regimen i Damaskus.
Syrien/Turkiet • Publicerad 14 februari 2023
Insatser i skalvkatastrofens spår fortsätter i Turkiet, här i staden Pazarcik. Men ännu har inte omfattande nödinsatser kunnat göras i svårt drabbade nordvästra Syrien.
Insatser i skalvkatastrofens spår fortsätter i Turkiet, här i staden Pazarcik. Men ännu har inte omfattande nödinsatser kunnat göras i svårt drabbade nordvästra Syrien.Foto: Francisco Seco/AP/TT
FN:s chef för humanitära frågor, Martin Griffiths i möte med Syriens president Bashar Assad i Damaskus.
FN:s chef för humanitära frågor, Martin Griffiths i möte med Syriens president Bashar Assad i Damaskus.Foto: Syriens presidentkansli via AP/TT

En första grupp från FN nådde den nordvästra delen av Syrien på tisdagseftermiddagen. Lastbilarna från FN-organet IOM "kunde passera den nyligen öppnade gränskontrollen Bab al-Salama", sade IOM:s talesperson Paul Dillon.

Den första nödlasten innehöll madrasser, filtar och mattor samt material för att bygga provisoriska läger. Möjligheten kom sedan Syriens ledare Bashar al-Assad sagt att han inte motsätter sig att två gränskontroller öppnas för nödhjälp.

Annons

Genombrottet meddelades av FN:s generalsekreterare António Guterres på måndagskvällen och gjordes i samband med ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd.

FN-vädjan om pengar

FN och chefen för humanitära insatser, britten Martin Griffiths, verkar att ha lyckats övertala Syriens ledare al-Assad att samarbeta under ett möte i Damaskus. Men Griffiths konstaterar samtidigt att FN misslyckats med uppdraget att nå utsatta i Syrien.

Aktivister och människorättsorganisationer i nordvästra Syrien har högljutt klagat på att internationell hjälp kommit till regimen i Damaskus, men inte nått de utsatta i rebellkontrollerade områdena.

I samband med att de första transporterna kunde ta sig över gränsen från Turkiet vädjade FN om bidrag på 400 miljoner dollar, motsvarande 4,1 miljarder kronor, till akut stöd.

Omöjligt att överblicka

Omfattningen av jordbävningskatastrofen i de drabbade delarna av Syrien är därför fortfarande svåra att överblicka. Det bekräftade dödstalet är under 4 000, men svårigheter att nå och bekräfta antalet skadade och döda är komplicerat i det av inbördeskrig svårt sargade landet.

Drabbade områden i Syrien styrs av rebellgrupper som står i fortsatt konflikt med regimen i Damaskus och Bashar al-Assad. Det diplomatiska spelet om att nå skalvområdena handlar både om den militära makten och djupt rotad misstro efter tolv år av inbördeskrig och oupplösta konflikter.

På tisdagskvällen höjdes den officiella dödssiffran i Turkiet till 35 148 omkomna. Syrien har tidigare bekräftat 3 688 dödsfall. När väl regionerna i Syrien nås av katastrofgrupper lär dödssiffran öka kraftigt.

– Det är tragiskt uppenbart att dödssiffrorna kommer att fortsätta att stiga, sade James Elder, talesperson för Unicef, och lade sedan till att den totala dödssiffran kommer att bli "ofattbar".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons