Annons

På riksrättsfronten intet nytt: "Snart"

USA • Publicerad 9 januari 2020
Representanthusets talman Nancy Pelosi avvaktar med att gå vidare i riksrättsprocessen.
Representanthusets talman Nancy Pelosi avvaktar med att gå vidare i riksrättsprocessen.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Det råder än så länge stiltje i riksrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump och i kongressen kivas partierna om när prövningen i senaten ska starta.

Talmannen i representanthuset, Demokraternas Nancy Pelosi, håller fortsatt hårt i de handlingar som utgör riksrättsåtalet och som ska lämnas över till den övre kammaren för ett avgörande. Vid en presskonferens säger hon att det antagligen kommer att ske snart, utan att vara mer specifik.

Annons

– Vi bör gå fram på ett klokt och strategiskt sätt, säger Pelosi.

För Mitch McConnell, som leder den republikanska majoriteten i senaten, tryter tålamodet.

– Det finns riktiga ärenden som den amerikanska senaten måste slutföra för det amerikanska folket. Om talmannen fortsatt vägrar att ta hennes egna anklagelser till prövning kommer senaten att gå vidare nästa vecka med folkets ärenden, säger han.

Det demokratledda representanthuset röstade den 18 december för att ställa president Donald Trump inför riksrätt, med anklagelser om maktmissbruk och obstruktion av kongressens arbete.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons