Annons
Nyheter

Pakistan blockerar Wikipedia

Pakistan • Publicerad 4 februari 2023
Pakistan har blockerat Wikipedia. Arkivbild.
Pakistan har blockerat Wikipedia. Arkivbild.Foto: Eric Risberg/AP/TT

Myndigheter i Pakistan har blockerat Wikipedia efter att det nätbaserade uppslagsverket inte tagit bort innehåll som landet anser vara blasfemi, det vill säga hädelse.

Telekommyndigheten PTA hade tidigare i veckan gett Wikipedia ett ultimatum som man menar att tjänsten inte levt upp till.

Annons

– De tog bort en del av materialet men inte allt, säger Malahat Obaid, talesperson för myndigheten.

– De kommer att förbli blockerade tills de tar bort allt stötande material.

Hädiska kommentarer om islam är ett känsligt ämne i Pakistan. Blasfemi är förbjudet och kränkningar av islam kan leda till dödsstraff.

Landet har tidigare stängt ner mediejättar som Facebook och Youtube. Youtube blockerades mellan 2012 och 2016 på grund av en video om profeten Muhammed som orsakade våldsamma protester i den muslimska världen.

The Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia, säger i ett uttalande att landet nu "förnekar den femte folkrikaste nationen i världen tillgång till det största fria kunskapsförrådet".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons