Annons

Palau förbjuder solskydd för revens skull

Turister på väg till önationen Palau i Stilla Havet gör bäst i att lämna solkrämen hemma. Annars väntar risk för konfiskering, och böter på motsvarande drygt 9 300 kronor.
Palau • Publicerad 1 januari 2020
Palau hoppas att nya stränga lagar ska göra att livet i havet frodas. Arkivbild.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Palau är berömt för sina fina dykmöjligheter, men landets regering oroas över hur turisternas solkräm påverkar havslivet.

– Vi måste respektera naturen för naturen är livets vagga, och utan det kan inget i Palau överleva, säger president Tommy Remengesau.

Annons

Enligt honom finns det vetenskapliga bevis på att kemikalierna i de flesta solkrämer är giftiga för koraller, även i små doser, och att spår av kemikalierna hittats i vävnaden på havslevande djur.

– När vetenskapen säger att sådant användande skadar korallreven, fiskpopulationer, eller havet själv, så måste folk agera och våra besökare likaså, säger Remengesau.

Förutom förbudet mot korallskadliga solskydd trädde vid nyåret lagstiftning för ett omfattande marinreservat i kraft, där 80 procent av Palaus ekonomiska zon, omkring 500 000 kvadratkilometer, stängs för bland annat fiske och gruvdrift. De flesta utländska fiskeflottorna i den del där fiske fortfarande tillåts måste framöver ta i land sin fångst, och betala en exportskatt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons