Annons
Nyheter

Palestinier dödad efter attack – oroligt i området

Palestinier har drabbat samman med israelisk militär på Västbanken efter att en palestinsk man som knivhuggit en polis skjutits ihjäl. Spänningarna i området har ökat markant efter en serie dåd där många personer dödats.
Israel • Publicerad 12 april 2022
En israelisk soldat vid en separationsbarriär på Västbanken. Barriären förstärktes nyligen med taggtråd efter attacker utförda av palestinier som tagit sig in i Israel utan tillstånd. Bilden är tagen 10 april.
En israelisk soldat vid en separationsbarriär på Västbanken. Barriären förstärktes nyligen med taggtråd efter attacker utförda av palestinier som tagit sig in i Israel utan tillstånd. Bilden är tagen 10 april.Foto: Nasser Nasser/AP/TT

Den palestinske mannen sköts till döds i sydligt belägna Ashkelon i Israel efter att ha huggit en polis med en kökskniv.

Enligt den israeliska polismyndigheten ska han ha uppträtt misstänkt och polisen beslutade därför att kontrollera honom varpå han "plockade fram en kniv och attackerade".

Sammandrabbningar

Annons

Polisen har förts till sjukhus med lindriga skador.

Händelsen ska enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa lett till våldsamheter mellan israelisk militär och extremistiska palestinier i staden Jenin, som ligger på den palestinska sidan av Västbanken. Fyra personer uppges ha gripits till följd av sammandrabbningarna.

Israel har de senaste dagarna genomfört flera operationer runtomkring Jenin efter att en man från området förra veckan sköt ihjäl tre personer i ett uppmärksammat dåd på en bar i Tel Aviv.

Nära 30 har dödats

Tisdagens knivattack mot polisen och de efterföljande våldsamheterna kommer i en tid med ökade spänningar mellan israeler och palestinier som resulterat i ett flertal våldsamma dåd och konfrontationer, inklusive den på baren i Tel Aviv.

Sedan slutet på mars har totalt 14 israeler dödats i fyra separata attacker. Under samma tidsperiod har 15 palestinier dödats, flera av dem i samband med våldsdåd.

Ramadan, som just nu pågår, sammanfaller i år med både kristna och muslimska högtider. Förra året resulterade konfrontationer mellan palestinier och israelisk militär under ramadan i ett elva dagar långt krig mellan mellan Israel och extremister i Gaza.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons