Annons
Nyheter

Pandemin stormar fram över Ryssland

Med nära tusen coviddöda varje dag vägrar pandemin ge med sig i Ryssland. Och med fortsatt lågt antal vaccinerade syns ingen ljusning i horisonten.
Ryssland • Publicerad 13 oktober 2021
En kyrkogård i S:t Petersburg där en sektion avdelats för coviddöda.
En kyrkogård i S:t Petersburg där en sektion avdelats för coviddöda.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Ny dag – nytt dystert rekord.

Pandemin fortsätter i oförminskad styrka i Ryssland, där dödstalen inte tidigare varit högre än nu.

Annons

Tisdagens siffra landade på 973 officiellt döda i covid-19, fem fler än i lördags och en bit över hundra fler än genomsnittet i september. Så sent som i juli, när spridningen av deltavarianten eskalerade, låg dåvarande rekordsiffrorna på 750 dödsfall om dagen.

Att kurvorna inte vill svänga neråt beror till stor del på de låga vaccinationssiffrorna – i fredags hade nästan exakt en tredjedel av alla vuxna, 47,8 miljoner, fått en dos vaccin. 42,4 miljoner, eller 29 procent, var då fullvaccinerade.

– Vaccinationsgraden är för låg, otillåtet låg, sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyrån AP på en presskonferens i måndags.

– Det är därför vi har så höga dödstal. Men vi försöker ta varje tillfälle att uppmana alla medborgare att ta vaccinet.

Fjärde värst drabbat?

Att antalet smittade också fortsätter att rusa uppåt, just nu över 28 000 nya dagliga fall, sätter press på landets sjukhus, varav många enligt Peskov är nära överbelastning. Enligt hälsominister Michail Murasjko är elva procent av alla inlagda på sjukhus covidsmittade och allvarligt eller mycket allvarligt sjuka.

Totalt har drygt 7,8 miljoner ryssar bekräftats smittade och 218 000 avlidit. Och då räknas, till skillnad från flera andra länder, bara de som avlidit till direkt följd av viruset. Enligt den ryska statistikmyndigheten Rosstat skulle dödssiffran ligga på nära nog det dubbla, 418 000, om även dödsfall där covid inte var huvudfaktorn räknas.

I absoluta tal skulle Ryssland i så fall vara det fjärde värst drabbade landet i världen, efter USA, Brasilien och Indien.

Lokalt ansvar

Men någon nationell nedstängning kommer inte komma på tal, meddelar Kreml, som delegerar ansvar och beslut till regionerna. Inte heller är det enligt Peskov aktuellt med böter för dem som inte låter vaccinera sig.

Några av regionerna har infört begränsningar för större publika tillställningar och tillåter bara fullt vaccinerade att gå på restaurang eller bio och teater.

Men i såväl Moskva som S:t Petersburg pågår livet nästintill som före pandemin och de munskyddspåbud som finns följs inte helt, enligt AP.

Putin hostade

Annons

I september kom ett larm om att tiotals personer i president Vladimir Putins inre krets testat positivt för covid-19. Putin själv har tagit det ryska Sputnik-vaccinet och isolerades i två veckor och ska inte ha smittats.

– Jag hoppas att allt är som det ska och att Sputnik V kommer visa sig ha ett högt skydd i praktiken, sade han då.

Han har senare berömt vaccinet och sagt sig ha arbetat nära smittade personer utan att själv drabbas. När han i måndags upprepade gånger hostade under ett videomöte med flera politiker fick han frågan om hur det var med hälsan och försäkrade då att han mår bra och inte är covidsmittad.

– Det är ingen fara. Jag testas nästan varje dag och inte bara för covid-19. Det var helt enkelt kallt ute och jag var lite för energisk, det är inget allvarligt, svarade 69-årige Putin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons