Annons

Pandorna välkomnas av dronningen

Nu är de båda kinesiska pandorna officiellt välkomnade till Zoo i Köpenhamn. Deras nya hem invigdes under högtidliga former av drottning Margrethe.
Många års planering ligger bakom projektet och förhoppningen är att det ska bära frukt i form av små pandaungar.
Danmark • Publicerad 10 april 2019
Pandan Xing Er visar upp sig för drottningen och andra dignitärer när den nya pandaanläggningen i Köpenhamn invigs.
Pandan Xing Er visar upp sig för drottningen och andra dignitärer när den nya pandaanläggningen i Köpenhamn invigs.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

De fick en vecka i lugn och ro efter den långa flygresan från Kina men på torsdagen väntas allmänheten välla in för att beskåda jättepandorna. Det tror djurskötare Rasmus Pedersen inte ska bli något problem. Pandorna Xing Er och Mao Sun är härdade.

– De är vana vid stora folkmängder, har Rasmus Pedersen berättat i en intervju med den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Annons

Danmark har bara pandorna till låns av den kinesiska staten i 15 år, men har gjort en enorm satsning för att ta emot dem på bästa sätt.

Nytt pandahus

Ett nytt pandahus har byggts för motsvarande 223 miljoner svenska kronor och personal från Zoo har åkt på flera studieresor till Kina.

– Vi har vetat om det i mer än tre år nu, så vi har varit i Kina fem gånger. Det har varit olika fokus varje gång och vi har arbetat med massor av pandor, berättar Rasmus Pedersen.

En utmaning blir nu att träna de två pandorna så att de lär sig att stå ut med blodprov, urinprov och kontroll av ögonen. Sedan finns det ett alldeles särskilt önskemål om små söta pandaungar framöver. Det är ingenting man kan ta för givet, eftersom honan bara är brunstig en gång om året och då inte mer än ett till tre dygn.

Satsar på ungar

Besvikelsen blir stor om det inte blir någon pandafödsel i Köpenhamn.

– De skulle i varje fall vara mycket tråkigt om det inte lyckas. Vi tror på vår förmåga, så det är helt klart det vi satsar på, säger Rasmus Pedersen.

Den nya pandaanläggningen invigdes av drottning Margrethe, som var den som officiellt fick pandaerbjudandet från den kinesiska staten. Kronprinsessan Mary, som är Zoos beskyddare medverkade också, liksom representanter från Kina. Först på torsdagen är det officiell öppning för allmänheten.

Men det är inte alla som välkomnar pandorna. Utanför Zoo demonstrerade personer från Stödkommittén för Tibet, flera av dem klädda i pandadräkt.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons