Annons
Nyheter

Pappa mördade barn – socialtjänsten kritiseras

Brott • Publicerad 3 april 2023
Ljus och blommor på den plats där två barn hittades sedan de kastats ut från en balkong av sin pappa. Arkivbild.
Ljus och blommor på den plats där två barn hittades sedan de kastats ut från en balkong av sin pappa. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I november 2021 knivhögg en man sina barn och kastade ut dem från balkongen i Hässelby i nordvästra Stockholm. En treårig pojke avled av sina skador medan en åttaårig flicka skadades svårt.

Nu får socialtjänsten mycket hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Dagens Nyheter.

Annons

Under utredningen har det framkommit att socialtjänsten kände till familjen sedan tidigare. Bland annat hade det kommit in minst två anmälningar om att det fanns en oro för pappans förmåga att ta hand om sina barn. Men enligt Ivo hämtade socialtjänsten inte in några kompletterande uppgifter. Det gjordes inte heller någon bedömning om barnen behövde skydd.

Nu vill Ivo att socialtjänsten ska redovisa sin inställning till de brister som konstaterats och även visa på de åtgärder som vidtagits.

– Vi tar givetvis till oss av Ivos kritik och drar lärdomar av den. Vi är dock inte färdiga med analysen av vad som gick fel här, säger Sofia Björkvall, avdelningschef vid Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, till tidningen.

Pappan dömdes för mord och mordförsök till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning .

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons