Annons
Nyheter

Partier delar på dagarna under Almedalsveckan

Årets Almedalsvecka blir inte sig lik. Evenemanget krymps till fyra dagar och hålls digitalt. Tidigare har riksdagspartierna haft varsin dag under politikerveckan.
Politik • Publicerad 1 mars 2021
Centerns partiledare Annie Lööf under Almedalsveckan 2019.
Centerns partiledare Annie Lööf under Almedalsveckan 2019.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Alla partier ställer sig positiva till att medverka i årets digitala Almedalsvecka. Nu pågår en dialog kring hur partierna kommer att dela på dagarna, samt hur partiledartalen ska genomföras på bästa sätt", säger Lars Engelbrektsson, ordförande i huvudarrangörsgruppen, i ett pressmeddelande.

Demokrativeckan, som fick sin start 1968 i syfte att låta allmänheten komma närmare makten, flyttar nu från gatorna i Visby in i folks telefoner.

Annons

Nu hoppas arrangören nå ut till fler genom att sända tal och programpunkter online.

Två partier per dag

Hur dagarna ska fördelas mellan riksdagspartierna är oklart. Beslutet tas på ett möte den 22 mars, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan. Men eftersom det är fyra dagar och åtta partier kan det bli två partier om dagen.

– Utan att föregå någonting så skulle det kunna vara en rimlig lösning. Men hur de ska dela, om det ska vara ett lunchtal och ett kvällstal, det får vi se.

Alla riksdagspartier har sagt ja till ett digitalt upplägg i kortare format. Men vilka partiledare som har tackat ja är oklart.

– Man vill gärna se hur dagarna fördelas, säger Stuhre.

Om läget förbättras

Beslutet att genomföra Almedalsveckan 2021 som ett i huvudsak digitalt arrangemang grundas helt på aktuell situation med pandemin. Om smittspridning och restriktioner lättas under våren är det upp till respektive arrangör att ta beslut om och bjuda in till detta.

– Vill man som arrangör, om det går, bjuda in så får man lov att göra det, men det är ingenting vi kommer ta upp i det officiella programmet eller kommunicera ut, säger Mia Stuhre.

Evenemanget pågår i år mellan den 4 och 7 juli. Förra årets politikervecka ställdes in med anledning av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons