Annons
Nyheter

Partier efterlyser hårdare tag mot kvinnovåld

Politik • Publicerad 4 juni 2022
Partierna vill skärpa lagstiftningen för att motverka att kvinnor och barn utsätts för våld. Arkivbild.
Partierna vill skärpa lagstiftningen för att motverka att kvinnor och barn utsätts för våld. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hårdare tag för att motverka att kvinnor och barn utsätts för våld. Det efterlyser partiledarna för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.

De presenterar flera förslag, bland annat att gränsen för obligatorisk häktning av misstänkta sänks till brott som ger minst ett års fängelse, att se över lagen för kontaktförbud för att fler sådana ska beviljas, att öka samverkan mellan kommuner och jourer för våldsutsatta, samt ge jourer i landet mer likvärdiga förutsättningar. Partierna vill även skärpa straffen för hedersrelaterat våld och förtryck.

"Våld i nära relationer begås i alla samhällsklasser och av alla typer av män. Men våld mot kvinnor och barn har också en viktig koppling till värderingar och kultur. Statistik från Brå visar att det är fem gånger så vanligt att någon med utländsk bakgrund misstänks för grov kvinnofridskränkning jämfört med de som har svensk bakgrund", skriver partiledarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons