Annons
Nyheter

Haitis ledare undkom mordförsök

Haitis premiärminister Ariel Henry säger i en intervju med nyhetsbyrån AFP att han i helgen utsattes för ett mordförsök i samband med landets nationaldagsfirande.
Haiti • Publicerad 4 januari 2022
Haitis premiärminister Ariel Henry (mitten) vid ett evenemang i november 2021.Foto: Joseph Odelyn/AP/TT

Bilder som Henry låtit nyhetsbyrån ta del av visar ett märke från en kula på vindrutan på hans bepansrade bil.

Attacken ska ha ägt rum när premiärministern deltog i en ceremoni vid en kyrka i Gonaïves i norra Haiti. Videoklipp som publicerats på nätet visar hur premiärministern med följe springer mot sina bilar under intensiv skottlossning. En person dödades och ytterligare två människor sårades i eldstriden mellan säkerhetsstyrkor och angriparna, rapporterar BBC.

Annons

Henry säger att han var medveten om riskerna med ett offentligt framträdande.

– Vi kan inte låta banditer, oavsett bakgrund, drivna av låga ekonomiska intressen, utsätta staten för utpressning, säger han.

Haiti har länge plågats av fattigdom, naturkatastrofer och gängvåld. Beväpnade grupper i landet har på senare tid uttryckt sitt missnöje med Henry, som i praktiken har styrt landet sedan president Jovenel Moïse sköts till döds i sitt hem i juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons