Annons
Nyheter

Patient dog av hjärtsvikt i väntan på vård

Vård • Publicerad 15 april 2021
Patienten avled i hjärtsvikt innan hen hade fått den vård som kan ha behövts resonerar sjukhuset själv. Arkivbild.
Patienten avled i hjärtsvikt innan hen hade fått den vård som kan ha behövts resonerar sjukhuset själv. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/Scanpix/TT

Region Västerbotten har anmält sig själv till inspektionen för vård och omsorg, för granskning enligt lex Maria, efter att en patient avlidit i hjärtsvikt utan att ha fått korrekt vård.

Patienten hade under en tid vårdats på en av regionens sjukhus för covid-19 och skulle skrivas ut kort efter händelsen. I slutet av sjukhusvistelsen försämrades tillståndet men vårdinsatsen fördröjdes på grund av oklarheter om var patienten fortsatt skulle vårdas.

Annons

Till slut var patientens tillstånd så allvarligt av hen drabbades av akut hjärtsvikt och avled – utan att ha fått den vård som kunde ha varit livräddande.

"Även om en annan handläggning inte med säkerhet förändrat utgången har händelsen visat på brister i rutiner som bedöms utgöra risk för allvarlig vårdskada", skriver Region Västerbotten i ett pressutskick.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons