Pausade vaccintester oroar inte forskare
Enligt Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, är det inte konstigt att studier stoppas.
– Det är en sak om man pausar en studie med tio personer. Det är värre än om du pausar en studie med 60 000 personer. Många kan bli förkylda eller hängiga under en studie som pågår i ett par månader, och som är helt oberoende studien, säger han.
Stopptid oklar
Läkemedelsbolaget Eli Lilly har stoppat tester av en antikroppsmedicin mot covid-19 efter att "eventuella säkerhetsrisker uppstått". Företaget Johnson & Johnson har å sin sida pausat sin vaccinstudie efter att en deltagare blivit oförklarligt sjuk.
I övrigt vet man inte så mycket om just anledningarna till stoppen.
– Det handlar dels om att man är mån om patientintegriteten. Om det är helt oberoende och rent personligt så ska vi inte veta om det. Det enda vi behöver veta i slutänden är om det var associerat med vaccinet eller inte, säger Matti Sällberg.
Astra Zeneca pausade i september tillfälligt de kliniska studierna av sitt covid-19-vaccin, men efter knappt en vecka kunde man återuppta testerna.
Hur mycket bolagens tidsplan rubbas i kampen om att få fram ett färdigt vaccin beror helt och hållet på hur länge man tvingas avvakta med studierna.
– Pausar man det i ett halvår så påverkar ju det, men pausar man någon vecka så blir det max någon veckas förskjutning. Ju kortare desto mindre fördröjt blir det, säger han.
"Inte konstigt"
Matti Sällberg betonar att stoppet visar på att läkemedelsbolagen tar minsta biverkning eller avvikelse på stort allvar.
– Det är absolut ingenting konstigt, säger han och tillägger:
– Det jätteviktigt att man gör så här. Alla bolagen är ju beroende av att folk har förtroende för vad de gör. Så fort det händer något så behöver man reda ut: Beror det på det vi gör? Eller är det oberoende? säger Matti Sällberg.
Fakta: Oxfordvaccinet
Det vaccin som Sverige slutit avtal med är det så kallade Oxfordvaccinet som tagits fram av forskare vid Oxford University, med hjälp av Astra Zeneca. Det är ett så kallat vektorbaserat vaccin där man tar hjälp av ett vanligt förkylningsvirus för att ta sig in i cellerna. I virusets arvsmassa finns en sekvens för ett protein som kommer från coronavirusets yta och som man vill att immunförsvaret ska reagera på.
En nackdel med denna strategi är dock att risken finns att kroppen reagerar på förkylningsviruset och bildar immunitet mot detta, och inte bara coronaviruset. I så fall kommer vaccinet inte fungera om det behöver ges en gång till, eftersom kroppen blivit immun mot vektorn.
Utöver detta vaccin planerar Sverige att sluta avtal med flera andra vaccintillverkare.