Annons
Nyheter

Påven: Barnlösa djurägare är själviska

Ni som har husdjur men inga barn kan hålla för öronen nu – påven har något dåligt att säga om er.
Vatikanen • Publicerad 5 januari 2022
Påven uttalade sig om dem som väljer bort barn för att skaffa husdjur i stället och han var inte positiv. Arkivbild.
Påven uttalade sig om dem som väljer bort barn för att skaffa husdjur i stället och han var inte positiv. Arkivbild.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Själviska, beskriver Påve Franciskus dem som väljer bort barn för hund och katt.

– Nuförtiden ser vi en sorts själviskhet. Vi ser folk som inte vill ha barn. Ibland kanske de får ett barn och stannar där, men de skaffar hundar och katter som fyller barnens roll, säger påven under ett tal i Vatikanen under onsdagen.

Annons

– Folk kanske skrattar nu men det är så här det ser ut.

Att skaffa husdjur i stället för barn är ett förkastande av föräldraskapet och något som "gör oss sämre" och "tar ifrån oss vår mänsklighet", säger påven, och tillägger att i slutändan blir det nationen som tar smällen.

Påve Franciskus har många gånger fångats på bild med djur, men det är okänt om han – likt sin kattägande föregångare Benedictus – har några husdjur som tassar efter honom i Vatikanen.

En italiensk djurskyddsorganisation, Oipa, beskriver uttalandet som märkligt.

"Det är tydligt att det är viktigare med människoliv än djurens liv för Franciskus. Men de som anser att livet är heligt älskar livet oavsett art" hälsar Oipa-chefen Massimo Comparotto i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons