Nyheter

Påven ber övergreppsoffer i Chile om ursäkt

Påve Franciskus medger att han har gjort sig skyldig till "allvarliga felbedömningar" när det gäller anklagelserna om sexövergrepp i Chile.
Vatikanen/Chile • Publicerad 12 april 2018
Påve Franciskus erkänner misstag i hanteringen av skandalen kring sexövergrepp inom katolska kyrkan i Chile. Arkivbild.
Påve Franciskus erkänner misstag i hanteringen av skandalen kring sexövergrepp inom katolska kyrkan i Chile. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini

Han lovar att träffa offer och biskopar i ett försök att läka såren som skandalen har orsakat katolska kyrkan.

"Jag ber alla dem jag har förolämpat om ursäkt och jag hoppas kunna göra det personligen under kommande veckor, i de möten jag ska hålla", skriver han i ett brev till chilenska biskopar.

Chile har skakats av fallet med biskopen Juan Barros som utsågs av påven 2015 trots anklagelser om att han försökt mörka att hans tidigare mentor Fernando Karadima ska ha utsatt minderåriga för sexuella övergrepp.

Påven, som besökte Chile i januari, försvarade till en början Barros med att denne var föremål för förtal. Senare lät han Vatikanens utredare av sexövergrepp, ärkebiskop Charles Scicluna, intervjua offer som vittnat om Karadimas övergrepp.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.