Annons
Nyheter

Pcr-test från Västsverige till Tyskland

Svarstiderna har gått från 48 timmar till uppemot fem dagar.
Nu har Västra Götalandsregionen på nytt börjat flyga pcr-tester till Tyskland för analys.
Covid-19 • Publicerad 5 januari 2022
I takt med den ökade smittspridningen har antalet pcr-tester skjutit i höjden. Arkivbild.
I takt med den ökade smittspridningen har antalet pcr-tester skjutit i höjden. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Anledningen är att svarstiderna ökat kraftigt i takt med den ökade smittspridningen av covid-19-viruset, rapporterar Västra Götalandsregionens nyhetssida VGR-fokus.

– Nu återupptas flygningarna av prover till analyslabb i Tyskland och vi rekryterar mer personal till packningen. Vi hoppas vara nere på normala svarstider igen redan i slutet på veckan, säger Per Sikora, provtagningsansvarig i regionen.

Annons

Antalet pcr-tester i regionen har de senaste veckorna varit nära de högsta nivåerna under pandemin, vilket gjort att svarstiden ökat från normala 48 timmar till mellan två och fem dagar.

Därför flygs sedan i måndags varje natt 5 000 prover från Västra Götalandsregionen till Tyskland för att analyseras.

– Ökningen har gått snabbare än någon kunnat ana. Vi har på kort tid fått 3–4 gånger fler provtagningar än tidigare. Dessutom är provtagningsapparaten lika hårt drabbad av sjukdomar som influensa och covid som resten av sjukvården, säger Per Sikora till VGR-fokus.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons