Annons
Nyheter

L svänger om lottning till friskolor

Politik • Publicerad 11 augusti 2022
Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna har tidigare sagt nej till att platser till eftertraktade friskolor ska kunna fördelas till elever genom lottning. När L-ledaren Johan Pehrson frågas ut i Sveriges Radios P1 låter det annorlunda.

– Jag tror att man precis som till andra utbildningar får vara beredd att tänka sig att man ytterst får använda lotten, säger han och med hänvisning till att det kan vara aktuellt "om en rad andra acceptabla urvalskriterier använts".

Annons

När det handlar om ett eventuellt framtida regeringssamarbete ger Pehrson tydliga besked.

– SD kan inte ingå i en regering som liberalerna stödjer eller släpper fram.

Han menar att SD i ett regeringsunderlag främst skulle tillföra "mandat" och sedan "kraft och vilja att stärka den svenska kriminalpolitiken".

Han får också frågan om hur starkt L kommer att stå i ett samarbete med SD. Även om det blir ideologiskt besvärligt, vilka garantier finns för att L inte hoppar av och blir "en källa till nytt parlamentariskt kaos"?

– Vi tycker att avtal ska hållas, svarar Pehrson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons