Annons
Nyheter

Pence – Trumps fromme politiske partner

Att Donald Trump skulle välja en djupt religiös, husdjursälskande guvernör som politisk partner var inte helt självklart. Men vicepresident Mike Pence och president Trump har varit ett politiskt par i snart fyra år.
Kongresstormningen kom att testa deras allians – och kan få stor påverkan på Pence politiska framtid.
USA • Publicerad 17 januari 2021
USA:s avgående vicepresident, republikanen Mike Pence.
USA:s avgående vicepresident, republikanen Mike Pence.Foto: Dan Reiland/AP/TT
USA:s vicepresidentpar Karen och Mike Pence tillsammans med president Donald Trump och hans hustru Melania vid en bal i Vita huset 2018.
USA:s vicepresidentpar Karen och Mike Pence tillsammans med president Donald Trump och hans hustru Melania vid en bal i Vita huset 2018.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Vicepresident Mike Pence och hustrun Karen lyssnar på president Donald Trump vid ett kampanjmöte i Michigan på valdagen i november.
Vicepresident Mike Pence och hustrun Karen lyssnar på president Donald Trump vid ett kampanjmöte i Michigan på valdagen i november.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Vicepresidentparet Mike och Karen Pence och deras kändiskanin Marlon Bundo.
Vicepresidentparet Mike och Karen Pence och deras kändiskanin Marlon Bundo.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

"Jag tror inte att en sådan åtgärd ligger i vår nations intresse eller är förenlig med vår konstitution".

Med den något torra frasen satte Mike Pence häromdagen stopp för spekulationerna om att han skulle försöka få sin chef avsatt genom det 25:e författningstillägget. Orden skickades i ett brev till talman Nancy Pelosi kort efter att Trump och Pence träffats i Vita huset – efter att inte ha talat med varandra under flera dagar.

Annons

Men att Pence inte vill agera för att avsätta Trump när bara dagar återstår av deras mandatperiod betyder inte att allt är frid och fröjd mellan dem två.

Fått nog?

Orsaken till krisen började med Trumps ilska över att Pence inte agerade för att stoppa fastställandet av demokraten Joe Bidens valseger i kongressen – något Pence och juridiska experter är överens om var utanför hans mandat. En ilsken Trump twittrade nedsättande om vicepresidenten och manade sina anhängare att "gå till kongressen". Den stormades, och inne i byggnaden skanderades orden "Häng Mike Pence".

Pence och hans familj sattes i säkerhet i en bunker, men han uppges ha varit rasande på Trump.

– Jag tror att han fått nog, sade hans tidigare kampanjtalesman John Thompson kort därpå till tidningen Tampa Bay Times.

– Han har varit så lojal, och så sade presidenten till honom att bryta mot lagen och agera utanför sina konstitutionella plikter.

Är "den sanne"

Prövningen är duons värsta någonsin. Pence har troget stått vid Trumps sida under bland annat hans kritiserade hantering av den högerextrema manifestationen i Charlottesville, den förra riksrättsprocessen och Access Hollywood-krisen under valrörelsen (då ljudinspelningar med Trumps sexistiska skryt offentliggjordes).

Det sistnämnda kan inte ha varit självklart för den djupt religiöse Pence som med hänvisning till sin tro aldrig äter ensam med någon annan kvinna än sin fru, enligt tidningen The Washington Post. Pence, som kallar sig evangelikal katolik, har också i kongressen argumenterat emot evolutionsteorin och han är emot abort och samkönade äktenskap.

Det faller djupt kristna Trumpväljare som TT mött i smaken. Vissa av dem har hävdat att Donald Trump enbart är en språngbräda till den "sanne" Mike Pence.

Mot valet 2024

Men den tidigare radioprataren, kongressledamoten och Indianaguvernören Pence är också politiker ut i fingerspetsarna och han är väl medveten om Donald Trumps stora popularitet inom Republikanerna. Det är ingen hemlighet att Pence haft ögonen på presidentvalet 2024 och att det är ett skäl till att han investerat stora delar av sin politiska karriär i Trump och hans väljarbas.

Men han har också bidragit med legitimitet och fungerat som en överslätande krockkudde till den frispråkige och impulsive Trump. När det stormat kring presidenten har vicepresidentparet tagit emot journalister i residenset vid Washington DC:s marinobservatorium och visat upp sina husdjur.

Annons

– Vi är helt enkelt djurmänniskor, sade landets andra dam Karen Pence härom året till tidningen USA Today.

Då bodde katten Hazel och hunden Harley, en australian shepherd, med dem. Och kändiskaninen Marlon Bundo, som har ett eget instagramkonto och som figurerat i en bok om livet som "Botus" (Bunny of the United States)

Till installationen

Med Donald Trump på väg ut ur Vita huset riktas Washington DC:s ögon mot den reslige Mike Pence. Hur kommer han att ställa sig till riksrättsanklagelserna om anstiftan till uppror som riktas mot hans chef efter attacken mot Kapitolium? Hur planerar han att förvalta det förtroendekapital han byggt upp både inom Republikanerna och bland Trumpanhängare?

De svaren har bara Mike Pence själv. Han första steg är att agera statsmannamässigt och följa den tradition hans chef valt att bryta: Till skillnad från Donald Trump tänker Mike Pence närvara vid Joe Bidens installation på onsdag.

Fakta: Mike Pence

USA:s vicepresident, den 61-årige Mike Pence, är född och uppvuxen i delstaten Indiana. Han har en juristexamen från Indiana University.

Han har varit gift med Karen Pence i över 30 år. Tillsammans har de tre barn, Michael, Charlotte och Audrey. Familjens kanin Marlon Bundo är kändis och har ett eget Instagramkonto.

Pence började sin karriär som jurist, men arbetade sedan som radiovärd 1992–1999. Han var kongressledamot i tolv år. 2012 valdes han till Indianas guvernör, en post han hade till 2017 då han svors in som Donald Trumps vicepresident.

Pence var demokrat som tonåring men bytte sida och blev republikan efter att han hört ett tal av Ronald Reagan, republikansk president 1981–1989. Han är djupt religiös och öppen motståndare till abort och samkönade äktenskap.

Det senaste året har han lett Vita husets insats mot covid-19-pandemin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons