Annons
Nyheter

Biden: USA sköt ner kinesiska ballongen

USA har skjutit ned den misstänkta kinesiska spionballong som synts över USA de senaste dagarna. Det bekräftar president Joe Biden.
– Vi sköt framgångsrikt ned den, säger han.
USA • Publicerad 4 februari 2023
Ett militärflygplan flyger förbi den höghöjdsballong som syntes över USA, bara någon timme innan den sköts ner.Foto: Brian Branch/AP/TT

Ballongen närmade sig på lördagskvällen Atlantkusten och Biden sade att USA ska "ta hand om" den, alltmedan läget blev mer spänt. Och vid 21-tiden, svensk tid, kom ögonvittnesuppgifter om att ballongen skjutits ned utanför USA:s kust.

– Jag gav i onsdags Pentagon order att skjuta ned den så fort det var möjligt. De bedömde att det var nu, när den var över öppet vatten och inte kunde skada någon, säger Joe Biden till medier på flygplatsen i Hagerstown i Maryland.

Annons

Försvarsminister Lloyd Austin säger i ett uttalande att militärt flyg sköt ner ballongen och att agerandet visar på Biden och USA:s handlingskraft.

"Dagens medvetna och legala agerande visar att president Biden och hans nationella säkerhetsråd alltid kommer att sätta det amerikanska folkets säkerhet främst, samtidigt som man agerar effektivt mot Folkrepubliken Kinas oacceptabla kränkning av vår suveränitet", skriver han.

Spänd väntan

Flera timmar innan ballongen lämnade luftrummet över fast mark syntes militärflyg vid kusten i såväl North Carolina som South Carolina. Dessutom hade luftfartsmyndigheten FAA stoppat all trafik på tre flygplatser i de områden ballongen spåddes passera. Den sista timmen inför nedskjutningen stängdes även luftrummet helt längs en kustremsa, ett stopp som skulle vara till en timme efter bekräftad nedskjutning.

Ballongens bana följdes noga av såväl militär som allmänhet, och en nedskjutning var det många ville se, men militären gav tidigt besked om att inte göra det över land – bland annat på grund av risken att ballongrester skulle falla ned på marken och skada människor.

När den väl sköts ned föll ballongen över öppet vatten, inom 19 kilometer från kusten utanför Myrtle Beach i South Carolina. Enligt källor till CNN är det 14 meter djupt där ballongen landade, enligt militären en väl avvägd plats tillräckligt långt ut från land men också där det är relativt enkelt att hitta den. Kustbevakningen uppges redan på lördagen ha säkrat området där den hamnade i vattnet.

Kina hade sent på lördagskvällen inte kommenterat nedskjutningen.

Dessutom hade ännu en misstänkt spionballong observerats, denna gång över Syd- och Centralamerika, uppgav USA:s försvarsmakt på lördagen.

Vittnen i såväl Costa Rica som Colombia uppges ha sett en vit ballong som skulle likna den som synts över USA.

Diplomatiska konsekvenser

Kina nekade först till anklagelserna om ballongen över USA men hävdade senare att det rör sig om en civil farkost som samlar in data i forskningssyfte. Enligt det kinesiska uttalandet har ballongen begränsad styrförmåga och har "avvikit långt från planerad kurs" på grund av vindar.

I ett senare uttalande tidigt på lördagen kallade Kinas utrikesdepartement händelsen i USA:s luftrum för en olycka helt orsakad av force majeure.

Annons

Den av USA misstänkta spionballongen fick allvarliga diplomatiska konsekvenser på fredagen. Utrikesminister Antony Blinkens viktiga besök i Peking skjuts på framtiden på grund av ballongen, meddelade UD.

Kina å sin sida tonade ned Blinkens beslut. "I själva verket hade varken USA eller Kina aviserat något besök, att USA nu går ut med sitt beslut är deras sak och det respekterar vi", heter det från utrikesdepartementet.

Enligt Pentagon har liknande händelser med ballonger observerats de senaste åren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons