Annons

Personal saknade utbildning – patienten dog

Sjukvård • Publicerad 16 januari 2020
En händelse på sjukhuset Näl i Trollhättan har lex Maria-anmälts, sedan en patient fått en kraftig blödning på grund av att personalen höll ett verktyg fel. Arkivbild.
En händelse på sjukhuset Näl i Trollhättan har lex Maria-anmälts, sedan en patient fått en kraftig blödning på grund av att personalen höll ett verktyg fel. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Ett felaktigt grepp på ett operationsverktyg orsakade en kraftig blödning i halsen på en patient i Trollhättan i höstas. Patienten avled senare och nu lex Maria-anmäls händelsen, rapporterar Bohusläningen.

Patienten kom in akut till Norra Älvsborgs länssjukhus (Näl) med ett blödande magsår och det beslutades att en gastroskopi skulle göras. Under ingreppet användes dock ett ny sorts verktyg som personalen inte hade fått utbildning på. Verktyget fastnade därför och orsakade en kraftig blödning när det drogs loss.

Annons

Patienten opererades då akut, men avled tio dygn senare av ett hjärtstopp. Enligt sjukhusets utredning var patienten svårt sjuk, men fick en försämrad prognos av det större akuta ingreppet.

Sjukhuset har sedan dess ändrat sina rutiner kring införandet av nya verktyg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons