Annons
Nyheter

Personal vågade inte larma trots fritagningshot

Samhälle • Publicerad 3 juli 2023
Trots upprepade hot om fritagning kontaktade inte personalen på Sis-boendet polisen. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Personalen på ett Sis-boende för missbruksvård i Jönköpings län vågade inte kontakta polisen trots att en intagen person vid upprepade tillfällen i våras hotade med att hen skulle fritas på ett våldsamt sätt. Det visar en granskning från Ekot och P4 Göteborg.

Sis säkerhetsavdelning gav klartecken för personalen att kontakta polisen i ärendet, men så blev det inte. Anledningen till den uteblivna kontakten, enligt en beredskapsrapport från Sis, var att det fanns en oro för att bryta mot den sekretesslagstiftning som i vissa fall innebär att Sis inte får kontakta polisen.

Annons

Justitieminister Gunnar Strömmer säger att fallet är "oerhört allvarligt".

– Jag menar att det är en oacceptabel situation både för det samhällsfenomen som ska hanteras och det konkreta fallet men naturligtvis också för de aktuella medarbetarna, säger Strömmer, till radion.

Justitieministern menar också att lagstiftningen behöver bli tydligare och säger att regeringen planerar att genomföra lagändringar.

Radion har sökt Sis, som inte vill kommentera varför personalen på det aktuella hemmet inte slog larm.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons