Annons
Nyheter

Pilot tvingades landa med giftig kobra på ryggen

Mitt under flygningen kände den sydafrikanske piloten Rudolf Erasmus något kallt mot ryggen. När han insåg att det var en giftorm som ringlat in beslöt han – rak i ryggen – att landa planet.
Sydafrika • Publicerad 7 april 2023
En potentiellt dödlig kapkobra tvingade den sydafrikanske piloten att avbryta flygningen och landa. Ormen på bilden tillhör en annan kobraart. Arkivbild.
En potentiellt dödlig kapkobra tvingade den sydafrikanske piloten att avbryta flygningen och landa. Ormen på bilden tillhör en annan kobraart. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Flygplanet söks igenom efter att en kobra fått piloten att landa i staden Welkom.
Flygplanet söks igenom efter att en kobra fått piloten att landa i staden Welkom.Foto: Brian Emmenis/AP/TT

– Först trodde jag att det var min vattenflaska. Men sedan insåg jag att det var något annat och stelnade till, säger mannen till News24.

Fripassageraren, en dödlig kapkobra, dök upp i förarkabinen under en flygning i måndags.

Annons

Rudolf Erasmus, satt bakom spakarna på ett litet privatplan med fyra passagerare på väg mellan storstäderna Bloemfontein och Pretoria, när han kände ormen på ryggen. Trots den plötsliga stressen lyckades han landa flygplanet utan problem, knappt halvvägs i staden Welkom.

Sydafrikas luftfartsmyndighets chef Poppy Khoza hyllar piloten för att ha avvärjt en smärre katastrof.

"Han höll sig lugn och lyckades trots faran landa flygplanet säkert utan att han eller någon av passagerarna skadades", säger hon i ett uttalande.

Kapkobran är hemmahörande i öken- och savannområden på Afrikas spets. Den kan bli upp till två meter lång. Bettets nervgift kan vara dödligt om offret inte får snabb behandling.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons