Annons
Nyheter

Intagna planerar rymningar med sina mobiler

Unga som dömts för grova brott har fortfarande rätt till en mobil – vilket blivit ett allt större problem för Sis-hemmen. Från sina rum kan ungdomar både sälja sex och planera fritagningar.
Brott • Publicerad 15 april 2023
En morddömd 17-åring som vårdades på ett Sis-hem fritogs i Södertälje i torsdags.
En morddömd 17-åring som vårdades på ett Sis-hem fritogs i Södertälje i torsdags.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är ännu oklart hur torsdagens fritagning i Södertälje av en 17-årig mördare gått till. Men representanter inom fackförbundet Seko misstänker att tillgången till mobiler och surfplattor på boendet kan vara en bidragande faktor.

– Det har blivit mer droginförsel och mer planerade avvikningar, säger behandlingspedagogen Anna Looström till Sekotidningen.

Annons

På Sis är ledningen medveten om problemet, men tillgång till mobiler och surfplattor är en grundläggande rättighet för dem som vårdas där, säger Petter Wåhlberg, sektionschef för strategisk och operativ säkerhet på Sis.

– Problemet för oss är att möjligheten att kommunicera för med sig många saker vi inte har möjlighet att förhindra och kontrollera, som beställning av narkotika, hot och planering av avvikelser, säger han till tidningen.

Klar i höst

Mobilanvändningen går att begränsa om vården påverkas negativt och olika boenden kan ha olika riktlinjer. En utredning tillsatt av förra regeringen i frågan ska vara klar i september i år.

"I väntan på ungdomsfängelser måste säkerheten på SIS-hemmen förbättras rejält. Det handlar inte minst om att vägra eller begränsa tillgång till mobiltelefoner osv. för ungdomar som vårdas eller avtjänar sluten ungdomsvård där", skrev justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en kommentar på Facebook i torsdags efter fritagningen.

"Ifrågasatt många gånger"

Att mobilanvändningen utreds välkomnas av de anställda.

– Vi har ifrågasatt det här många gånger, säger Anna Looström, som arbetar på ett LVM-hem i Örebro till Sekotidningen.

– De har ju tillgång till olika appar och kan spela in oss. De kan även bedriva sin verksamhet, vad det nu kan vara, inne på sina rum.

Mobiler på Sis-hem

På Statens institutionsstyrelses (Sis) särskilda ungdomshem vårdas ungdomar enligt LVM (missbruksvård), LSU (sluten ungdomsvård) och LVU (särskilda bestämmelser om vård av unga).

Enligt lagarna har de som vårdas där rätt att använda elektroniska kommunikationstjänster, som surfplattor och mobiltelefoner.

Om säkerheten eller vården hotas kan rätten begränsas i 14 dagar åt gången. Sis-hemmen måste också förhålla sig till Barnkonventionen, där barnets rätt väger tyngst.

Källa: Seko och Sahlgrenska akademin

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons