Annons
Nyheter

Planerat test av "Hesa Fredrik" i dag

Klockan 15 i dag kommer utomhusvarningssystemet Viktigt meddelande, i folkmun kallat "Hesa Fredrik", att testas.
Samhälle • Publicerad 7 mars 2022
I dag klockan 15 genomförs ett planerat test av "Hesa Fredrik". Signalen som testas i dag är Viktigt meddelande till allmänheten.
I dag klockan 15 genomförs ett planerat test av "Hesa Fredrik". Signalen som testas i dag är Viktigt meddelande till allmänheten.Foto: Anders Humlebo

När "Hesa Fredrik" testas vid 15 i dag låter först signalen från tyfonerna oavbrutet i sju sekunder, sedan följer 14 sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter. Klockan 15.05 kommer signalen faran över, vilket är en ihållande signal i 30 sekunder.

Finns oro

Inför dagens test har MSB gått ut med extra information på sin hemsida och bett allmänheten att sprida information om testet för att undvika eventuell oro. Anledningen till att MSB informerar extra mycket inför dagens test är att myndigheten har märkt av att det finns en oro och många frågor om säkerheten i Sverige efter Rysslands invasion av Ukraina.

Annons

– Vi får mycket telefonsamtal och mejl där befolkningen uttrycker en oro att det ska hända något här. Vi försöker dämpa och säga att det inte finns något överhängande hot mot Sverige även om omvärlden ser annorlunda ut och läget är spänt, säger Anders Johannesson.

Annan signal

Men hur ska man då veta att det verkligen är ett test som genomförs klockan 15 i dag och att det inte är ett skarpt flyglarm eller beredskapslarm som hörs?

– Det är en annan signal som går ut vid flyglarm än det VMA som vi testar i fredstid, säger Anders Johannesson.

Beredskapslarmet används om regeringen vill meddela att det råder omedelbar krigsfara eller att landet är i krig. Då sänds en 30 sekunder lång signal, följt av 15 sekunders uppehåll. Detta upprepas under fem minuter.

Flyglarmet används för att varna allmänheten om det militära försvaret upptäcker ett hotande luftangrepp. Ett flyglarm består av korta stötar under en minut.

Fakta: Utomhusvarning med tyfoner (Hesa Fredrik)

Vanligtvis förmedlas Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) via radio och tv. Men vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande.

Varningssystemet består av flera delar, där den kändaste är ljudsignalen Viktigt meddelande, även kallad Hesa Fredrik.

Via ljudanläggningar kan kommuner runt om i landet sända ut ljudsignaler för att varna vid allvarliga händelser, till exempel vid en gas- eller kemikalieolycka.

Systemet kan även sända signaler för flyg- eller beredskapslarm, för att varna allmänheten för omedelbar krigsfara eller luftangrepp.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Fakta: Utomhusvarning med tyfoner (Hesa Fredrik)

Om Viktigt meddelande hörs:

* Gå inomhus

* Lyssna på Sveriges Radio P4 eller se på Sveriges Television eller text-tv.

* Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se

* Ta del av information genom att ringa informationsnumret 113 13.

* Larmnumret 112 ska endast användas vid akut fara, inte för att få information.

Om Beredskapslarmet hörs:

* gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4 för att få mer information.

* Var förberedd på att kunna lämna bostaden med kort varsel. Ta med det allra viktigaste, varma kläder, något att dricka samt id-handlingar.

* Om du är krigsplacerad ska du genast ta dig till den plats du har fått besked om.

Om flyglarmet hörs:

* Vid flyglarm ska du genast söka skydd i närmaste skyddsrum eller källare.

Källa: Krisinformation.se

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons