Annons
Nyheter

Plötsligt tyngs bitcoin av inflationen

Bitcoin har rasat med närmare 40 procent jämfört med toppen i november och sedan årsskiftet har det bara fortsatt nedåt tillbaka till den lägsta kursen sedan september.
Lite oväntat är det inflationsoron som pressar kryptovalutan nedåt.
Ekonomi • Publicerad 7 januari 2022
Bitcoin har blivit en allt mer accepterad tillgång för traditionella investerare. Arkivbild.
Bitcoin har blivit en allt mer accepterad tillgång för traditionella investerare. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Bitcoin är ned omkring 10 procent sedan årsskiftet och pendlar på fredagen kring 41 700 dollar per bitcoin, den lägsta noteringen sedan september.

Det senaste skarpa fallet följer efter att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) publicerat protokollet från sitt senaste räntemöte på onsdagskvällen. Där framkom fortsatt inflationsoro och diskussioner om tidigarelagda räntehöjningar, vilket skapat oro på världens börser.

Annons

– Det drabbar alla typer av risktillgångar, konstaterar Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

– Och kryptovalutor är en tillgång som beter sig allt mer likt andra typer av risktillgångar. De lever inte längre sitt eget liv, fortsätter han.

Att bitcoin följer den globala marknadens reaktioner är en oundviklig utveckling som sker i takt med att bitcoin också blir en allt mer accepterad tillgång – som drar till sig allt mer kapital från allt fler traditionella investerare.

– De ser på sina kryptotillgångar på samma sätt som de ser på sina andra tillgångar. Vill man dra ner risken i sin portfölj gör man det även i tillgångar man har i krypto.

Historisk topp

Det ökade intresset för bitcoin speglar också de kraftiga prisökningarna, med en historisk topp på närmare 70 000 dollar i mitten av november.

De kraftiga prisökningarna i kryptovalutor skapar i sin tur en viss fallhöjd.

– När något går upp väldigt fort finns det större risk för korrektioner. I bitcoins fall brukar de bli kraftiga.

Merparten av de traditionella investerarna, som pensionsfonder och andra typer av institutionellt förvaltat kapital, är ännu inte investerade i krypto, säger Johan Javeus.

– Däremot finns det en hel del institutionella investerare som har börjat ge sig in i marknaden. Inte med gigantiska belopp, men man väljer att allokera en liten del av sin portfölj.

Det är ett fenomen som blir mer och mer vanligt.

Annons

– För fem år sedan skulle ingen sagt att de investerat i krypto.

Inflationsskydd

En positiv egenskap som ofta lyfts fram med bitcoin är det naturliga skyddet mot inflation. Tekniken bakom bitcoin har liknats med fysiskt guld. Till skillnad mot centralbanker som kan låta sedelpressar gå varma och trycka ut mer pengar i systemet så finns det en begränsad mängd bitcoin.

– Däremot är det inte sagt att bitcoin alltid kommer att gynnas av att inflationen stiger, invänder Johan Javeus.

Det som har hänt sedan i höstas är att Fed har blivit allt mer tydliga med att den expansiva penningpolitiken ska upphöra.

– När centralbanker tar steg för att hindra att inflationen ska bli ett stort problem blir heller inte bitcoins fördel med att inflationen ökar lika stor.

TT: Så hur ska de kraftiga ökningarna i bitcoin förstås?

– Ju mer mainstream tillgången blir och ju fler som väljer att hoppa på, desto mer pengar kommer in i marknaden. Eftersom utbudet av bitcoin är begränsat stiger värdet.

Många faktorer

TT: Hur ser framtiden ut?

– Jag skulle aldrig våga mig på några prisprognoser. Om priset är hälften eller dubbelt om ett år jämfört med nu, det är omöjligt att säga. Det beror på många andra faktorer: till exempel vilken regleringsmiljö vi kommer att få.

– Om fler länder går samma väg som Kina och förbjuder handel med valutan, då går priset ned. Om kryptoindustrin regleras, får mer långsiktiga spelregler och integreras i ekonomin kommer tillgången att fortsätta växa.

Annons

TT: Så hur bör en småsparare tänka?

– För det första: läs på innan du väljer att investera. För det andra: satsa inte mer än vad du har råd att förlora, säger Johan Javeus.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons