Annons
Nyheter

Efter ålfisket – PM Nilsson får miljöjobb

Efter turerna kring ålfisket, nu har PM Nilsson fått nytt jobb på Timbro. Där ska han arbeta med miljöfrågor.
Men den tidigare statssekreteraren anmälde först inte sitt nya jobb enligt lagen.
Politik • Publicerad 6 februari 2023
PM Nilsson, som avgick som statssekreterare för Ulf Kristersson, har fått nytt jobb på tankesmedjan Timbro. Arkivbild.
PM Nilsson, som avgick som statssekreterare för Ulf Kristersson, har fått nytt jobb på tankesmedjan Timbro. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

"Efter att ha tillfört den politiska skandalen en helt ny miljöpolitisk dimension ska jag nu arbeta med miljöfrågor på heltid. Då näringslivet är den största seriösa miljörörelsen känns Timbro helt rätt", skriver Nilsson på Twitter.

Timbro är en opinionsbildande, marknadsliberal tankesmedja.

Annons

PM Nilsson utsågs till statsminister Ulf Kristerssons (M) statssekreterare efter valet i höstas. Han lämnade posten i slutet av januari sedan det framkommit att han tjuvfiskat ål 2021 och ljugit om det för polisen.

Ingen anmälan

Han kommer att driva klimat-, miljö-, stads- och landsbygdsfrågor, skriver lobbyorganisationen på sin hemsida.

"PM Nilsson förstår på djupet kopplingen mellan näringslivets villkor och klimatpolitikens utformning. Vi är väldigt glada att han väljer att komma till oss i hård konkurrens med andra", säger Benjamin Dousa, vd på Timbro, i ett pressmeddelande.

Men Nilsson anmälde först inte sitt nya jobb till karensnämnden, som prövar statsråds och statssekreterares övergångsrestriktioner, rapporterar Dagens industri.

"Får inte tillträda"

Statsråd och statssekreterare som går till ett jobb utanför staten inom mindre än ett år måste sedan 2018 anmäla detta till nämnden för prövning.

– Man får inte tillträda en sådan tjänst inom ett år från att man har slutat utan att ha gjort en anmälan, säger nämndens sekreterare Ralf Järtelius till DI.

När tidningen uppmärksammat Nilsson på detta kom dock en anmälan in. I ett sms skriver han att han börjar när nämnden fattat sitt beslut.

PM Nilsson var tidigare politisk redaktör Dagens industri.

Rättad: I en tidigare version fick PM Nilsson en felaktig titel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons