Annons
Nyheter

Pølsevognen står stadigt efter 100 år i Danmark

Långt innan den breda snabbmatsrevolutionen stod den där och erbjöd varm mat, dag som natt. Nu fyller den typiskt danska pølsevognen 100 år.
Danmark • Publicerad 18 januari 2021
I pandemitider är det mindre att göra i korvvagnarna. Den här heter Emmis Place, och står på Kongens Nytorv i Köpenhamn.
I pandemitider är det mindre att göra i korvvagnarna. Den här heter Emmis Place, och står på Kongens Nytorv i Köpenhamn.Foto: Emil Helms/Ritzau/TT

– Pølsevognen känner alla danskar till. Och äldre generationer kan minnas den som i stort sett allenarådande vad gäller en snabb och varm måltid, innan fastfood-kedjorna kom hit, säger Bettina Buhl, mathistoriker på Det Grønne Museum i Auning, till nyhetsbyrån Ritzau.

Den var den 18 januari 1921 som kapellmästare Charles Svendsen Stevns kunde börja erbjuda varm korv med bröd från sex vagnar runtom i Köpenhamn. En pølse kostade 25 öre och brödet 5 öre.

Var kontroversiellt

Annons

Idén var dock inte dansk, utan hade kommit från Tyskland, via Göteborg och Oslo. Uppfinningen som möjliggjorde nymodigheten var det portabla fotogenköket. Det hade redan sedan flera år en sammanslutning damer slagit mynt av i form av Københavnske Kvinders Kaffevogne – rullande fik som erbjöd en kopp rykande hett kaffe med socker och grädde för 8 öre, skriver Festvognen.dk.

Mat var dock mer kontroversiellt. Hur skulle det se ut, att ärbart folk står och äter på gator och torg, frågades det i danska tidningar. Charles Svendsen Stevns fick kämpa i flera år för att få tillstånd. Till slut gick det igenom, bland annat med argumentet att restaurangerna skulle pressas att sänka sina priser.

Hopp inför framtiden

Vagnarna blev med tiden ett etablerat och omtyckt inslag i danska städer. Storhetstiden blev 1960- och 1970-talen, då det fanns ungefär 700 pølsevogne.

I dag är antalet nere kring 100, men den stora branschaktören Danish Crown är optimistisk inför framtiden.

– De senaste par åren har vi sett en liten uppgång i antalet, säger företagets kommunikationschef Michael Ravn till Ritzau.

– Personligen tror jag att det kommer att finnas pølsevogne på danska gator och torg om 100 år också.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons