Annons
Nyheter

Pojke greps med pistol i byxan – döms för mord

Enligt åklagarna sköts den 25-årige mannen ihjäl av misstag i Kristianstad förra sommaren.
Nu döms en 17-årig pojke till sluten ungdomsvård i två år och tio månader för mordet.
Brott • Publicerad 17 april 2023
Den 7 juni förra året sköts en 25-årig man ihjäl i Kristianstad. Enligt åklagarna var en annan person tilltänkt offer. Arkivbild.
Den 7 juni förra året sköts en 25-årig man ihjäl i Kristianstad. Enligt åklagarna var en annan person tilltänkt offer. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pojken – som var 16 år vid gärningen – greps av polis en dryg halvtimme efter att det första larmsamtalet inkommit strax före klockan åtta på kvällen den 7 juni i fjol. I byxlinningen hade han en pistol och i en av hans fickor hittades en patron.

Han har erkänt att han mördat 25-åringen, men har nekat till brott vad gäller mordförsök på en annan man som var på platsen. Detsamma gäller anklagelsen om förberedelse till mord på en tredje man – som enligt åklagarna varit den egentliga måltavlan.

"Kunde ha varit vem som helst"

Annons

– Han visste väl inte hur den personen han var tänkt att skjuta såg ut. Han som blev skjuten var också inblandad i kriminella nätverk, men det kunde ha varit vem som helst, för han råkade bara vara där, sade åklagaren Johan Eriksson när åtalet väcktes.

Ytterligare två män – 33 och 27 år gamla – åtalades för anstiftan till mord. Kristianstads tingsrätt friar dock pojken från åtalet om förberedelse till mord och de två andra männen frias för anstiftan till samma brott.

"All bevisning som lagts fram av åklagarna i denna del är så kallad indiciebevisning och genom denna är det inte bevisat att det fanns en brottsplan att döda en annan person", säger rådmannen Catharina Månsson, rättens ordförande.

Pojken frikänns även från anklagelsen om mordförsök – enligt rätten räcker inte bevisningen för att döma honom för brottet. Däremot döms han för mordet på 25-åringen. Påföljden blir sluten ungdomsvård i två år och tio månader.

En 22-årig man frikänns från medhjälp till mordet, men döms för vapenbrott. Mannen ska en tid före mordet ha transporterat mordvapnet, som var en ombyggd startpistol. Brottet bedöms vara av normalgraden eftersom det inte finns bevis för att startpistolen var ombyggd när 22-åringen hanterade vapnet.

Kronvittne får strafflindring

Straffvärdet skulle i normalfallet ha varit fängelse i ett år, men eftersom 22-åringen har medverkat i utredningen av annan persons brottslighet får han strafflindring enligt reglerna om kronvittnen. Rätten skriver att han medverkat som vittne i två utredningar och "strafflindringen är så stor att påföljden för 22-åringen blir dagsböter".

Lagändringen där personer kan få strafflindring genom att agera kronvittnen trädde i kraft den 1 juli 2022.

Rättad: I en tidigare version angavs fel rubricering för brottet som 22-åringen friades för.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons