Annons
Nyheter

Pojken i Skellefteå bedöms vara straffmyndig

Den pojke som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt mot en flicka i Skellefteå i juli bedöms vara 15 år eller äldre. Ett åtal kan komma att väckas, enligt Åklagarmyndigheten.
Brott • Publicerad 9 augusti 2022
Vägskylt i närheten av Morö Backe skola där en minderårig flicka utsattes för ett brutalt överfall i början av juli.
Vägskylt i närheten av Morö Backe skola där en minderårig flicka utsattes för ett brutalt överfall i början av juli.Foto: Jonas Westling/TT

Det var den 7 juli som en flicka under 15 år hittades svårt skadad i ett skogsparti i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå. Dagen därefter gick polisen ut med information om att det fanns en misstänkt person under 15 år.

Enligt folkbokföringsuppgifter fyller den misstänkte 13 år i år. Men under polisutredningens gång har det uppstått tvivel kring hans ålder. Den är mycket relevant eftersom en person blir straffmyndig vid 15 års ålder.

Tänder röntgades

Annons

När den misstänkte hördes av polis uppgav han själv att hans registrerade födelsedatum är fel och att han faktiskt är 15 år gammal. Att så är fallet har även pojkens föräldrar bekräftat för polisen, enligt Åklagarmyndigheten.

I mitten av juli fattade utredningsledaren beslut om att Rättsmedicinalverket skulle genomföra en medicinsk åldersutredning. Under utredningen har pojkens tänder, hand samt handled röntgats och läkare har bedömt att resultaten talar för att den misstänkte är 15 år eller äldre. När åklagare och polis fortsätter att utreda ärendet så kommer de att utgå från att pojken är straffmyndig.

"Om bevisen mot honom är tillräckligt starka när utredningen är klar så kommer åtal att väckas" säger åklagare Irene Falk i ett pressmeddelande.

Flickan kvar på sjukhus

Den brottsutsatta flickan befinner sig fortfarande på sjukhus och det är osannolikt att hon kommer att höras i utredningen, enligt åklagaren.

"Bedömningen är att det inte vore förenligt med flickans bästa att försöka genomföra ett förhör med henne om det som hänt. De skador hon fått vid händelsen gör också att hennes förmåga att minnas och berätta om det inträffade kan förväntas vara låg", säger Irene Falk.

Polisutredningen fortsätter och nu inväntar åklagaren svar på tekniska analyser. Det kommer även att hållas fler förhör.

Pojken är fortsätt misstänkt för försök till mord och grov våldtäkt mot barn. Enligt Åklagarmyndighetens presstjänst är pojken inte frihetsberövad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons