Annons

Polen byter namn på Kaliningrad

Polen/Ryssland • Publicerad 10 maj 2023
En gata i Kaliningrad, eller Krolewiec, som staden nu ska heta på polska. Arkivbild.
En gata i Kaliningrad, eller Krolewiec, som staden nu ska heta på polska. Arkivbild.Foto: AP/TT

Polen ska sluta benämna den ryska exklaven Kaliningrad just så, och i stället gå tillbaka till det namn platsen tidigare haft, Krolewiec, vilket är polska för det tyska namnet Königsberg. Allt i syfte att skära ned på ryska namn i polskan.

Bytet kommer efter en rekommendation av en kommitté som utreder standardisering av utländska namn i Polen.

Annons

Exklaven, som ligger inkilad mellan Polen och Litauen, har genom åren haft flera namn sedan staden grundades år 1255 – förutom Königsberg, Krolewiec och Kaliningrad även Karaliaucius på litauiska och Korolevets på ryska.

Sitt nuvarande ryska namn fick staden och regionen först efter andra världskriget, när den döptes om efter Michail Kalinin, formell statschef i Sovjetunionen fram till sin död 1946.

Ryssland har inte tagit emot namnbytet väl.

– Det är inte ens russofobi längre, det närmar sig galenskap i Polen. Det här gör dem inget gott, och det är inte bara ovänligt, det är rent fientligt, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons