Annons

Polen pushar Turkiet för Nato-ja till Sverige

Polen trycker på Turkiet för att få ett slutligt ja från Ankara till svenskt Natomedlemskap, enligt Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.
Polen hoppas också att Sverige ska skicka stridsvagnar av modellen Leopard till Ukraina.
Politik • Publicerad 13 februari 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) tog emot Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på Sagerska huset i Stockholm.
Statsminister Ulf Kristersson (M) tog emot Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på Sagerska huset i Stockholm.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) tog på måndagen emot Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Polen hör till de länder som vill se ett godkännande av Sverige och Finland som fullvärdiga Natomedlemmar så snabbt som möjligt.

Annons

– Det skulle innebära en game-changer för säkerheten i den här delen av världen, säger Morawiecki på en pressträff i Stockholm.

Han framhåller att Polen och Turkiet har mycket goda relationer.

– Vi försöker allt vad vi kan att få Turkiet att acceptera ett svenskt medlemskap.

Behöver ammunition

– Och vi tar upp det i varje samtal vi har med USA, amerikanska insatser i detta kan vara helt avgörande, säger han.

Den polske premiärministern konstaterar i sammanhanget att Turkiet är intresserat av amerikanska stridsflygplan av typen F-16.

Ulf Kristersson säger att han uppskattar all hjälp Polen bidrar med och prisar sin polske kollega för det enorma stöd landet gett Ukraina.

Polen är ett av de länder som tydligast drivit på för mer militärt stöd till Ukraina, bland annat Leopard 2-stridsvagnar. Det Ukraina just nu behöver mest är ammunition, säger Morawiecki – men han ser också gärna att Sverige ansluter till den koalition av länder som skickar Leopard.

– Jag hoppas att Sverige, som har ett hundratal Leopard om jag minns rätt, också kommer att kunna leverera ett antal av dessa stridsvagnar till Ukraina, säger Morawiecki.

Utvärderar stödet

Polen har lovat att skicka 14 Leopard 2-stridsvagnar till det krigsdrabbade landet.

Ulf Kristersson framhåller att regeringen hela tiden utvärderar vad Sverige kan bidra med. Sverige har bland annat levererat luftvärnssystem och i det senaste stödpaketet utlovades artilleri och ett antal stridsfordon 90.

Annons

– Vi har verkligen försökt att bidra med så bra saker som möjligt till Ukraina.

Försvarsminister Pål Jonson (M) har tidigare sagt att regeringen inte utesluter att skicka Leopard 2, som i Sverige går under namnet stridsvagn 122.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons