Annons
Nyheter

Polis om våldsspiral: Omfattning vi inte sett

Tre skjutningar har inträffat på kort tid i Uppsala.
– Den grova organiserade brottsligheten har nått en omfattning vi inte tidigare sett.
Brott • Publicerad 12 september 2023
Christer Birgersson, kommenderingschef för den särskilda händelsen, Åsa Larsson, tf lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta ochJale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt under polisens pressträff med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd i Uppsala.
Christer Birgersson, kommenderingschef för den särskilda händelsen, Åsa Larsson, tf lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta ochJale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt under polisens pressträff med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd i Uppsala.Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT
Polis på plats vid brottsplatsen i Uppsala under tisdagsmorgonen.
Polis på plats vid brottsplatsen i Uppsala under tisdagsmorgonen.Foto: Mickan Palmqvist/TT

Det säger Christer Birgersson som är kommenderingschef för den särskilda händelsen som polisen inlett sedan ytterligare en person hittats skjuten i Uppsala på tisdagsmorgonen.

Våldsutvecklingen har eskalerat under lång tid i staden, säger Birgersson under en presskonferens på tisdagen.

Annons

– Polismyndigheten arbetar offensivt och kraftsamlar där det behövs. Just nu har vi ett behov i Uppsala att få stöd för att få en trend som bryts vad gäller den grova organiserade brottsligheten.

20 häktade

Det var vid femtiden på tisdagsmorgonen som polisen larmades om att en skjuten man hade hittats i ett trapphus i stadsdelen Sala backe. Mannen, i 25-årsåldern, förklarades död när han anlände till sjukhuset.

En anhörig till gängledaren känd som "Kurdiska räven" misstänks ha varit den riktiga måltavlan, men fel person ska ha skjutits, enligt uppgift till SVT.

– Vi vet att det finns mycket uppgifter om kopplingar och om personen i sig var måltavla eller inte, och allt det där håller vi på och utreder, sade polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin tidigare på tisdagen.

Andreas Pallinder, chef för polisens utredningssektion i Uppsala, säger under presskonferensen att utredningen kring mordet pågår för fullt och att det finns flera alternativa hypoteser.

Han vill även lyfta polisens framgångar i att stoppa våldsspiralen.

– Vi har över 20 häktade nätverkskriminella i de här ärendena, fortsätter han och syftar på alla brott som skett sedan våldet eskalerade kring midsommar.

Pallinder bedömer att fler kommer att gripas.

Fler skjutningar kan inträffa

Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisens region Mitt, säger också att polisen misstänker att fler skjutningar kommer att ske. Och det finns flera försvårande omständigheter för polisen.

– Man ger sig inte på gängmedlem mot gängmedlem. Det finns saker som gör gällande att man ger sig på individer som kanske inte har något mer med konflikten att göra än att man har någon form av gemensam dna-sammansättning.

Annons

Polisen jobbar trygghetsskapande i området, men Åsa Larsson, tf lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta, säger att polisen inte kan bevaka varje adress.

– Men vi kommer att flytta vår utökade närvaro i områden där vi ser att det har skett och att det finns anhöriga, säger hon och tillägger att polisen har förståelse för att folk känner sig rädda.

I förra veckan sköts en kvinna ihjäl. Enligt medieuppgifter är kvinnan mamma till en ledande person inom Foxtrotnätverket. Mordet uppges vara en del i en pågående intern konflikt som kvinnans son har med nätverkets ledare, "Kurdiska räven".

En ny skottlossning skedde under natten mot söndag. Händelsen misstänks enligt medieuppgifter vara en hämndaktion, där måltavlan ska ha varit en anhörig till "räven".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons